Socialistische Partij Rotterdam

'Goedwillende jongeren écht de ruimte geven'

11-03-2008 * Alle Rotterdamse buurthuizen en jongerencentra moeten in Jongerenjaar 2009 elke dag open zijn voor de Rotterdamse jongeren, én er moeten de komende jaren voldoende jongerenwerkers komen om in en rond al deze centra Rotterdamse jongeren te begeleiden. Dat zal SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen aanstaande donderdag voorstellen bij de behandeling van het actieprogramma jeugdoverlast Ruimte geven door grenzen te stellen. Cornelissen: 'Jongeren die niets fout doen moeten we daadwerkelijk de ruimte geven en dus moeten er ook ruimtes open zijn waar jongeren terechtkunnen.'

Sinds de jaren tachtig is flink gesneden in het tiener- en jongerenwerk, voorzieningen en jongerencentra. Op een gemeentebegroting van ruim 4 miljard gaat slechts zo'n 11,5 miljoen per jaar naar de welzijnsstichtingen voor jongerenwerk. Bij die stichtingen is vaak ook nog eens veel overhead.

Buurthuizen en jongerencentra in de Rotterdamse wijken zijn vaak slechts enkele middagen of avonden in de week voor jongeren open. En hoewel met het actieprogramma het Rotterdamse jongerenwerk wordt uitgebreid, telt ook na die uitbreiding Rotterdam nog slechts één jongerenwerker per 670 jongeren. Naast een pleidooi voor meer ruimte voor jongeren zal de SP donderdag voorstellen het gebruik van de mosquito, een irritante zoemtoon die bedoeld is om hangjongeren te verjagen, in Rotterdam in ieder geval op te schorten totdat duidelijk is of het apparaat wel is toegestaan.