European Parliament


Plenaire Vergaderingen
Groen licht voor Europees Technologie Instituut Onderzoek en innovatie - 11-03-2008 - 15:59
Het Europees Instituut voor Technologie en Innovatie zal komende zomer zijn deuren kunnen openen. Het Europees Parlement heeft daartoe met grote meerderheid het groene licht gegeven. Het Parlement is akkoord gegaan met de gemeenschappelijke positie van de Raad, nadat de Raad een aantal wezenlijke amendementen van het Parlement had overgenomen.

Kennis en innovatiegemeenschappen van universiteiten, research centra en bedrijven

Innovatie neemt dankzij het Parlement in het compromis een centrale plaats in het takenpakket van het instituut. Het instituut zal een tweelagige structuur hebben. Op de eerste plaats zal het bestuur universiteiten, research centra, bedrijven van minimaal twee landen selecteren om de innovatiegemeenschappen te vormen.

In eerste instantie zullen die gemeenschappen zich formeren rond thema's die centraal op de agenda van de Unie staan, zoals klimaatverandering, hernieuwbare energie en de nieuwe generatie van informatie en communicatietechnologie.

Vanaf 2011 worden elke 7 jaar de Strategische Innovatie Agenda vastgelegd door Raad en Parlement op voorstel van de Commissie.

Europese Unie draagt EUR 308.7 miljoen bij

De Commissie raamt het budget voor de komende 6 jaar op EUR 2.4 miljard, wat opgebracht zal worden uit publieke en private fondsen. Op 18 december 2007 bereikten het Parlement en de Raad een akkoord over de herziening van de Financiële Perspectieven (de meerjarenbegroting 2007-2013), die ruimte creëerde voor de financiering van Galileo en het Europees Technologie Instituut. Voor het EIT is EUR 308.7 miljoen gereserveerd.

Volgende stappen

De Commissie heeft een comité ingesteld om de 18 experts voor het bestuur te vinden. De Europese Raad zal de locatie aanwijzen waar de hoofdzetel van het EIT zal zijn gehuisvest. Tijdens het debat over het instituut stelden verschillende Europarlementariërs Straatsburg, Wroclaw, Boedapest en Wenen voor.

Procedure: Medebeslissing, tweede lezing / Debat: 11 maart 2008 / Stemming: 11 maart 2008 / Gemeenschappelijk standpunt aangenomen

REF.: 20080307IPR23292

Contact:
Leon PEIJNENBURG
E-mailadres : leon.peijnenburg@europarl.europa.eu Tel. Den Haag: (31) 70 313 54 00

Info - alle items Info - alle items