Persbericht

11 maart 2008

Verzuimcijfer België ligt hoog in januari 2008
Ook in 2007 verrassend hoge verzuimcijfers, kleinere organisaties scoren beter

Met 5,3% in januari piekte het ziekteverzuim zeer hoog in België. De griepepidemie speelde hier zeker een rol in. Echter, ook het verzuim over heel 2007 ligt hoger dan de jaren ervoor: 5,19% ten opzichte van 4,99% in 2006. De omvang van de onderneming heeft invloed op het verzuimcijfer. Het ziekteverzuim is beduidend lager in kleine organisaties. SD WORX benadrukt dat een verzuimbeleid met aandacht voor factoren zoals werkdruk, tevredenheid en stress nodig blijft.

Het ziekteverzuim ligt hoog: 5,19% over 2007
Het ziekteverzuim bereikt zijn hoogste cijfer sinds SD WORX startte met het onderzoeken van verzuim. Zowel het totale ziekteverzuim als het kortdurende verzuim blijven stijgen. Zoals ook uit onderstaande grafiek blijkt, bereikt het kortdurende verzuim met een score van 2,38% over 2007 zijn hoogste piek. In 2006 was dit verzuim goed voor een score van 2,26%. Dit ziekteverzuim is het meest storend voor de werkgever. Het is ook het verzuim waarvoor hij het diepst in de buidel moet tasten.

Ook de januari-score van 2008 piekt
Vergelijken we de januari-scores over de voorbije jaren dan stelt SD WORX vast dat 2007 de hoogste waarde laat optekenen sinds 2002, namelijk 5,31%. Zoals blijkt uit de grafiek ligt de januari-score altijd lager dan de score voor de maand februari. De prognose voor de maand februari voorspelt dan ook niet veel goeds.

Profiel van de verzuimer
61% van de werknemerspopulatie is verantwoordelijk voor het ziekteverzuim, met andere woorden: 39% van de werknemers is nooit ziek. Als SD WORX alleen kijkt naar de ziekteverzuimers dan loopt het aantal ziektedagen op, namelijk 12,5 dagen voor de hele werknemerspopulatie ten opzichte van 20,3 voor de verzuimerspopulatie. Deze laatste groep is gemiddeld 2,1 keer ziek per jaar ten opzichte van 1,3 keer voor de hele groep (verzuimers en niet-verzuimers). Verder hebben vrouwen een hoger verzuimcijfer dan mannen en deeltijd-werknemers hoger dan voltijd-werknemers.

Ziekteverzuim ligt hoger bij grote ondernemingen
De omvang van de onderneming heeft een grote impact op het verzuimcijfer. Het ziekteverzuim is significant lager in kleinere ondernemingen. Een grotere sociale controle speelt hier zeker een rol naast het feit dat het wegvallen van een werknemer wegens ziekte in een kleine organisatie voor meer problemen zorgt (inzetbaarheid, opvangmogelijkheden, etc).

SD WORX adviseert bedrijven betreffende aanpak van ziekteverzuimproblematiek Constante aandacht voor de ziekteverzuimproblematiek blijft aan de orde en wordt opnieuw dringender nu de totale ziekteverzuimcijfers opnieuw de hoogte ingaan. Stress en een grotere werkdruk zijn mogelijke oorzaken. Ontevredenheid speelt ook een rol. Zeer ontevreden werknemers zijn vaker ziek en laten een groter gemiddeld aantal dagen ziekteverzuim optekenen dan hun tevreden collega's.

Ook in Nederland is verzuim een groot probleem. Het kost wekgevers elk jaar ongeveer 3% van de totale loonsom. Driekwart van het verzuim in Nederland wordt veroorzaakt door niet-werkgerelateerde gezondheidsproblemen en niet-medische redenen. Dat betekent voor een organisatie met 50 medewerkers elk jaar 33.750 euro aan onnodige kosten (bij een gemiddeld bruto loon van 30.000). Kort verzuim, lang verzuim, verzuim wegens ziekte of zwangerschap, wettige afwezigheid of onwettige afwezigheid: in 2005 betekende dit voor het bedrijfsleven en de overheid een extra kostenpost van maar liefst 6 miljard euro.

SD WORX stelt in samenwerking met de klanten sluitende procedures op en bespreekt de do's en dont's. Zo zijn zij verzekerd van een sterke personeelsbezetting.

Interessante informatie over ziekteverzuim vindt u ook terug op de website van SD WORX in België: www.sdworx.be