Gemeente Epe


Stand van zaken Kulturhus Oene
Triada, de deelprojectgroep Kulturhus en de gemeente Epe verwachten dat eind maart het onderzoek is afgerond naar het Kulturhus in Oene. Er is onderzoek gedaan naar de benodigde ruimte, het gebruik daarvan door beoogde partners, de exacte locatiekeuze en de kostenopzet. Dan is dus duidelijk of een Kulturhus in Oene haalbaar is. Daarna wordt het Programma van Eisen, de locatiekeuze en de exploitatieopzet voorgelegd ter besluitvorming aan de gemeenteraad van Epe.

Gang van zaken
In het najaar van 2006 blijkt dat Basisschool 'De Bongerd' een algehele renovatie moet krijgen in 2011 en er wordt onderzocht of de school kan participeren in het Kulturhus in Oene. Dan is eind februari 2007 het tweede concept Programma van Eisen klaar. In het voorjaar van 2007 worden diverse gesprekken gevoerd tussen Triada en de gemeente Epe over o.a. de grootte en financiering van de school, de grootte van de gymzaal en de benodigde ruimte voor de muziekvereniging. Er worden ook vier varianten besproken met de deelprojectgroep Kulturhus, nl.: Kulturhus met en zonder school en Kulturhus met en zonder gymzaal. De deelprojectgroep geeft aan graag een gymzaal erbij te hebben.

Dan volgt in mei 2007 de kostenberekening van de diverse varianten. In juni 2007 blijkt na tegenstrijdige standpunten en veel gesprekken dat een Kulturhus met school en gymzaal financieel haalbaar is. In de zomer voert Triada daarom gesprekken met de gebruikers van de ruimten in het Kulturhus en in oktober 2007 worden de laatste knelpunten besproken met de stichting OPO (Openbaar Primair Onderwijs Epe) en stichting Vrienden van Vriendschap (muziekvereniging).

Dan blijkt dat de Rabobank niet meer meedoet. Ook is er een kloof ontstaan tussen het aanbod van Triada en de wens van Stichting Vrienden van Vriendschap. De kloof lijkt niet te overbruggen en de muziekvereniging dreigt te vervallen als gebruiker van het Kulturhus. Dit gaat de deelprojectgroep te ver, zij willen de muziekvereniging kosten wat kost in het Kulturhus hebben.

Vervolgens gaat de gemeente Epe opzoek naar oplossingen om de kloof te overbruggen. Er worden tussen november 2007 en februari 2008 diverse gesprekken gevoerd en er is o.a. afgesproken dat de muziekvereniging 250 m2 gaat gebruiken, waarvan 120m2 ook door anderen mag/kan worden. En dat er onderzoek wordt gedaan naar tijdelijke huisvesting voor de school.

Kulturhus Oene
De gemeente Epe wil goede accommodaties realiseren in alle dorpen. Vandaar dat in april 2006 een convenant is getekend tussen Triada, de deelprojectgroep Kulturhus en de gemeente Epe voor de realisatie van een Kulturhus in Oene.