Provincie Utrecht

Provincie Utrecht investeert in nieuwe toeristische attracties

11-3-2008 -

Een Romeins doolhof, een aanval op het wereldrecord 10.000 meter hardlopen voor vrouwen, een klassiek concert op drijvende pontons in de Vecht. Dit zijn enkele nieuwe toeristische attracties en evenementen die op stapel staan in de provincie Utrecht. Stuk voor stuk zijn het initiatieven die kunnen rekenen op steun van het provinciaal bestuur.

GS hebben besloten om ruim 235.000 euro beschikbaar te stellen aan zeven nieuwe toeristische evenementen die in de provincie Utrecht plaatsvinden. Het gaat om in het oog springende attracties en gebeurtenissen, waarmee Utrecht op de toeristische kaart wordt gezet als een provincie waar iets te beleven valt. De provincie subsidieert deze projecten uit een budget voor toeristische ontwikkeling. Twee keer per jaar wordt hiervoor een subsidiebesluit genomen door Gedeputeerde Staten.

Vernieuwd buitenhof Speelklok tot Pierement
Van Speelklok tot Pierement is met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers één van de grotere musea in de provincie Utrecht. Dit museum wil het monumentale Flora's Hof opnieuw inrichten, waardoor het Domplein een nieuwe publiekstrekker krijgt. Eind 2008 gaat deze renovatie van het oude buitenhofje van start. De totale kosten bedragen 2,7 miljoen euro. De nieuwe attractie levert naar verwachting jaarlijks 20.000 bezoekers op. De provincie draagt 100.000 euro bij.

Nieuw: Romeins castellum in het maïs
Fort Vechten bij Bunnik is een belangrijke cultuurhistorische plek in de provincie. Ruim 2000 jaar geleden streken hier de Romeinse legioenen neer. Onder een nabijgelegen boomgaard liggen nog steeds de fundamenten van dit antieke fort. Fort Vechten wordt beheerd door stichting Werk aan de Linie, die in een maïsakker een doolhof wil laten inrichten, in de vorm van een Romeins castellum. Dit levert een spannende ontdekkingstocht op voor kinderen van 6-12 jaar. Dit `Limyrint' is open van 20 augustus t/m 12 oktober. De provinciale bijdrage is ruim 23.000 euro.

Recordaanval 10.000 meter hardlopen
Utrecht-Overvecht is in juni 2009 het decor van een aanval op het wereldrecord 10.000 meter hardlopen voor vrouwen. De organisatie van dit evenement is in handen van de Atletiekunie. De wedstrijden zijn niet alleen bedoeld voor de wereldtop, maar ook voor de Nederlandse jeugd en voor recreatieve hardlopers. De verwachting is dat 10.000 bezoekers op dit wereldkampioenschap afkomen. De provincie draagt hieraan 25.000 euro bij.

Concert aan de Vecht
Amsterdam staat bekend om het Prinsengrachtconcert. Maar in augustus 2009 zal hiervoor ook een Utrechtse variant zijn: het Concert aan de Vecht. Op drijvende pontons komt bij de historische dorpskern van Nieuwersluis een podium voor een middag- en avondconcert. RTV Utrecht zal van de concerten opnamen maken. De provincie draagt aan het Concert aan de Vecht, die door de stichting Nijer Sluse wordt georganiseerd, 32.000 euro bij.

Overige projecten die kunnen rekenen op een financiële bijdrage van de provincie Utrecht zijn: het Utrecht Uitfeest van 14 september 2008 en de internationale kunstmanifestatie Kleine Biennale (mei 2008).

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196