Stichting Natuur en Milieu

Gezamenlijk persbericht van Stichting Natuur en Milieu en Milieufederatie Zuid-Holland

11 maart 2008 - Na vijf jaar procederen door de milieubeweging gaat Aluchemie haar productieproces moderniseren en zo de milieuvervuiling fors verminderen. Het bedrijf heeft met Stichting Natuur en Milieu en de Milieufederatie Zuid-Holland afgesproken om binnen anderhalf jaar nieuwe rookgasreinigers te plaatsen die de vervuiling met polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) met 99,5 % verminderen. Aluchemie is een van de grootste uitstoters van PAK's in Nederland en de grootste stankveroorzaker in Rijnmond. Bewoners in de regio Rijnmond worden hiermee verlost van een belangrijk stankprobleem.

Aluchemie fabriceert grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van aluminium. Het bedrijf stoot daarbij zo'n 70.000 kilo PAK's uit, waarvan een gedeelte kankerverwekkende eigenschappen heeft. Europese regelgeving vereist dat bedrijven de best beschikbare technieken toepassen om hun vervuiling zo laag mogelijk te houden. Deze eis moet ook opgenomen zijn in de milieuvergunning voor een bedrijf. Omdat de vergunning van Aluchemie niet voldeed aan de best beschikbare technieken zijn de milieuorganisaties bij de Raad van State in beroep gegaan. In oktober 2007 besliste de Raad van State dat alle installaties van Aluchemie nog in datzelfde jaar van moderne rookgasreiniging voorzien moesten worden.

Aluchemie heeft nu een plan gepresenteerd om binnen anderhalf jaar een nieuwe rookgasreiniging te installeren. Dat vraagt een investering van ongeveer dertig miljoen euro. Hoewel de implementatietijd langer is dan de termijn die de Raad van State stelt, gaan de milieuorganisaties akkoord met dit plan en zien af van verdere juridische stappen. De nieuwe rookgasreinigers halen bijna 100% van de PAK's uit de rook. De milieuvervuiling neemt daardoor met bijna 70.000 kilo af.

Ook veel andere bedrijven in Nederland voldoen niet aan de Europese eis voor 'best beschikbare technieken'. Naar verwachting zal de Raad van State binnen enkele weken beslissen of de milieuvergunning en productieprocessen bij staalproducent Corus voldoen aan deze eis.

Publicatiedatum: 11-03-2008