Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070814280

Vragen van de leden Koopmans en Van Vroonhoven-Kok (beiden CDA) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over nostalgische treinen. (Ingezonden 11 maart 2008)


1
Kent u het bericht met betrekking tot historisch treinmaterieel en het probleem dat diverse vrijwilligersorganisaties ondervinden om de nostalgische treinen aan te passen aan de nieuwste ATB-vereisten? 1)


2
Deelt u de mening dat deze historische treinen een bijdrage leveren aan het historische besef van burgers en de (toeristisch-recreatieve) aantrekkelijkheid van de betreffende regio's?


3
Kunt u in overweging nemen om de historische treinmaatschappijen uitstel te geven om deze bijzondere treinen aan te passen aan de nieuwste veiligheidsvereisten?


4
Deelt u de mening dat deze organisaties, die geheel gerund worden door vrijwilligers, enige steun vanuit de Rijksoverheid verdienen, zodat het historisch industrieel erfgoed in stand wordt gehouden?


5
Bent u bereid om een eenmalige (stimulerings-)bijdrage te verstrekken aan de organisaties zodat ze de hoge investeringsbijdragen kunnen opbrengen om de treinen aan te passen aan de nieuwste veiligheidsvereisten?


1) L1, 6 maart 2008,
http://www.l1.nl/L1NWS/archief/_rp_links2_expandElementId/1_2310483/_pid/links2