Gemeente Moerdijk


11-03-2008: Beleidsplan economie verrassend en veelzijdig

De Moerdijkse economie is verrassend en veelzijdig. Dat stelt het college van de gemeente Moerdijk in het beleidsplan economie voor de komende vier jaar. Het plan wil drie hoofddoelen bereiken. Integratie van de verschillende economische beleidsterreinen staat voorop. Op basis van het vestigingsklimaat en ontwikkelingen in de lokale en regionale bedrijvigheid wil de gemeente de kansen en bedreigingen beter inzichtelijk maken. In de derde plaats is een goede samenhang tussen economisch beleid en de plannen op het gebied van wonen, milieu, mobiliteit, onderwijs etc. nodig.

Integratie is een kernwoord in het plan. In de economie geldt het principe dat bijna alles met alles samenhangt. Dus is een integrale aanpak nodig van de economie die gericht is op de bovenregionale dynamiek en de economie vanuit het lokaal-economisch gezichtspunt. Een goede samenhang tussen economische deelterreinen als horeca, recreatie en toerisme is van belang. Economie moet ook steeds meer in samenhang worden gezien met werkgelegenheid, scholing, prettig wonen en met recreëren.

De economische ambities van de gemeente zijn uitgewerkt rond drie hoofdthemas. Een gezonde lokale economie die past bij de diverse karakteristieken van de gemeente. Moerdijk wil een hoogwaardig industrieel-logistiek knooppunt zijn in de Rijn-Schelde Delta. Het derde thema is een ondernemersgerichte gemeentelijke dienstverlening en samenwerking. Dat laatste thema loopt als een rode draad door de eerste twee themas heen.

Het beleidsplan Economie telt voor de komende vier jaar vierenveertig concrete actiepunten op de verschillende economische beleidsterreinen. De gemeente kent vestigings- en startersbeleid, arbeidsmarktbeleid, agrarisch beleid, beleid op detailhandel, standplaatsen, horeca en toeristisch-recreatief beleid.

Economie is een van de drie pijlers van de strategische visie van de gemeente Moerdijk. In die visie staat het vinden van een juiste balans tussen economie, maatschappij en ruimte centraal.

Het beleidsplan economie wordt in april aan de raadscommissie Bestuur en Middelen gepresenteerd, met het doel om het op 17 april as. door de gemeenteraad te laten vaststellen.