Gemeente Langedijk


11 maart 2008

Vernieuwen met behoud van het goede

Langedijk is een aantrekkelijk dorp om te wonen. Het is er rustig en er is volop ruimte; mensen hebben oog voor elkaar en met water, natuur en een rijke historie heeft Langedijk veel recreatieve mogelijkheden. Bovendien zijn ook stedelijke voorzieningen bij de hand met Alkmaar en Heerhugowaard in de nabije omgeving. Bij de noodzakelijke veranderingen en vernieuwingen moet Langedijk het speciale karakter van Langedijk behouden. Kortom: vernieuwing met behoud van het goede.

Dat is een belangrijke uitkomst van de twee startbijeenkomsten op 6 maart jl. waarin burgers, raadsleden, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en maatschappelijke organisaties hun visie gaven op de gemeente Langedijk. De uitkomsten van die bijeenkomsten zullen de raad en het college van burgemeester en wethouders gebruiken om een toekomstvisie te formuleren voor Langedijk. Op basis van die visie willen zij tevens een missie opstellen die de werkwijze van de gemeente inzichtelijk maakt. Donderdag 13 maart spreken zij over de uitkomsten.

De aanwezigen vonden de bereikbaarheid en infrastructuur een van de belangrijkste vraagstukken voor de gemeente. Langedijk heeft te kampen met enkele lastige verkeersknelpunten en die zouden snel moeten worden opgelost, zeker als de gemeente ambities heeft op het terrein van recreatie en toerisme.

Daarnaast moet de gemeente werken aan het woningaanbod voor jonge mensen en starters. Bovendien dient Langedijk in samenwerking met Alkmaar en Heerhugowaard meer vraag naar hoogopgeleide arbeid te creëren. Nu bestaat het risico dat jonge mensen met minimaal een HBO-opleiding wegtrekken uit Langedijk omdat in de regio te weinig werk voor handen is.

De toekomstvisie zal dienen als leidraad voor het nemen van belangrijke besluiten in de komende jaren. Met de missie wil het gemeentebestuur helder maken waar burgers en ondernemers op kunnen rekenen als zij contact hebben met de gemeente; zij kunnen de gemeente daar straks op aanspreken.