Provincie Groningen

Grenscorrectie provincies Groningen en Drenthe 11 maart 2008

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen stelt voor de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe te wijzigen. Deze correctie is nodig door de aanleg van een transferium bij Hoogkerk. Dit voorstel betekent bovendien dat de grens tussen de gemeenten Groningen en Noordenveld gewijzigd wordt.

Grenswijziging
Het gebied waar het transferium wordt ingericht, behoort op dit ogenblik deels tot de Drentse gemeente Noordenveld en deels tot de gemeente Groningen. Het is de bedoeling dat het transferium helemaal binnen de grenzen van de gemeente Groningen komt te liggen. Uit het oogpunt van effectiviteit, efficiency en democratische controle is dat het meest geschikt.

Dit betekent dat de grens tussen Noordenveld en Groningen gewijzigd wordt en daarmee ook de grens tussen de provincies Drenthe en Groningen. Op initiatief van Gedeputeerde Staten van Groningen is een ontwerp vastgesteld van het besluit tot grenswijziging. De nieuwe grens is hierbij voorlopig aangegeven.

Tervisielegging
De gemeenten Noordenveld en Groningen leggen het voorstel voor de grenscorrectie vanaf dinsdag 1 april 2008 ter visie. Iedereen kan tot en met maandag 27 mei a.s. zijn mening over het ontwerp kenbaar maken bij het college van Gedeputeerde Staten van Groningen. Het besluit tot de grens-wijziging wordt in het najaar genomen door Provinciale Staten van Drenthe en van Groningen. Daarna stellen GS de nieuwe grens definitief vast.

Onderzoek
Het transferium Hoogkerk ligt op het grondgebied van de gemeenten Groningen en Noordenveld. Onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Groningen, Noordenveld en Tynaarlo en de provincie Groningen en Drenthe wijst uit dat het beter is het gebied bij één bestuur onder te brengen. Dit is de beste optie uit het oogpunt van effectiviteit, efficiency en democratische controle. De overheid kan zo haar taken voor wegbeheer, vergunningverlening, belastingheffing en openbare orde en veiligheid beter uitvoeren.

Transferium Hoogkerk
In de Regiovisie Groningen-Assen 2030 is besloten een transferium aan te leggen bij Hoogkerk. Verkeer vanuit en naar de stad Groningen richting Leek, Roden, Peize en Fryslân kan hier overstappen van de auto op de bus en andersom.

11 maart 2008