Gemeente Grave

F-16s van vliegbasis Volkel voeren QRA taak uit

Vliegbasis Volkel nam 7 maart de Quick Reaction Alert (QRA) taak over van vliegbasis Leeuwarden. Gedurende vijf maanden staan 24 uur per dag twee F-16 gevechtsvliegtuigen paraat om binnen enkele minuten op te stijgen. De QRA is een belangrijke taak die de Koninklijke Luchtmacht uitvoert in het kader van de binnenlandse veiligheid.

Voor de QRA taak staan op Volkel twee vliegers en twee crewchiefs 24 uur per dag paraat om binnen enkele minuten twee F-16's operationeel te hebben. Daarnaast staan ook de ondersteunende diensten zoals brandweer, medische dienst en luchtverkeersleiding 24 uur per dag standby.

De luchtmacht voert de QRA-taak uit met F-16´s in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16's van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen.

De F-16's gaan onder begeleiding van een gevechtsleider van AOCS onmiddellijk op het toestel af om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Het komt voor dat de F-16's met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur moeten vliegen om snel bij het vliegtuig te komen. Met deze snelheid gaan ze dan door de geluidsbarrière en veroorzaken ze daarbij een harde knal, de zogenaamde sonic boom. Afgelopen jaar is dat enkele keren voorgekomen.

Na de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten is gebleken hoe belangrijk de QRA taak is voor de binnenlandse veiligheid.

Informatie Staf Voorlichting Vliegbasis Volkel ( 0413) 27 66 01 of 06 53978362.