Gemeente Utrecht


schriftelijke vragen 2008, nr. 27 inzake mogelijke asbest in woningen.


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
27 Vragen van mevrouw G.A. Oskam, en de heer mr. E. van der Marel

(ingekomen 11 maart 2008)


Onlangs werd bekend dat bij renovatiewerkzaamheden van huurhuizen van Mitros in Nieuwegein, eind vorig jaar asbest is ontdekt. De werkzaamheden zijn daarop stilgelegd. Ook bij huizen van Portaal in Nieuwegein is asbest ontdekt. Volgens een artikel in het AD/UN van maandag 10 maart is de communicatie over deze vondsten met bewoners op zijn best minimaal geweest, op een informatieavond op 21 februari jl. na. Op dat moment zou het nl. al ruim 3 maanden duidelijk zijn geweest dat op de zolders van bepaalde woningen er stofdeeltjes van asbest waren aangetroffen door afbrokkeling van de asbest-platen bij de c.v.uitgang.

Ook in de gemeente Utrecht hebben de woningcorporaties vele woningen die voor 1994 zijn gebouwd in bezit. Evenals huizen die in de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn gebouwd, zoals de huurwoningen in Nieuwegein waar nu asbest is aangetroffen.

Uit navraag bij Mitros en Portaal bleek dat de beide woningcorporaties geen actieve rol zien voor zichzelf in het in kaart brengen van asbest in hun woningen.

Dit alles leidt voor de fracties van D66 en VVD tot de volgende vragen:
1. Welke rol ziet het college voor de woningcorporaties bij het in kaart brengen van woningen met mogelijke asbestproblemen
2. Als het college voor de woningbouwcorporaties een rol ziet weggelegd, hoe denkt het college de corporaties tot uitvoering daarvan aan te sporen?
3. Hoe ziet het college de eigen rol in het kader van de volksgezondheid hierbij?
4. Is er iets afgesproken tussen gemeente en woningcorporatie wat betreft de communicatie met bewoners bij het aantreffen van asbest-stofdeeltjes in woningen?


---- --