Ingezonden persbericht


Nijmegen, 11-3-2008

Sint Maartenskliniek wint Zorgvernieuwingsprijs met spraaktherapie via internet

Met een spraaktraining op afstand heeft Lilian Beijer van RD&E vrijdag 7 maart 2008 de Zorgvernieuwingsprijs gewonnen. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van 70.000 euro voor de implementatie van het innovatieve programma voor mensen met spraakproblemen.

De Sint Maartenskliniek is als ziekenhuis gespecialiseerd in houding en beweging en de aansturing ervan. Een beroerte of een ziekte als Parkinson, kan naast lichamelijke klachten ook spraakproblemen veroorzaken. De op e-learning gebaseerde spraaktherapie (EST) stelt mensen met spraakproblemen in staat om thuis via internet hun spraak te oefenen. Dit heeft grote voordelen omdat deze mensen vaak minder mobiel zijn en een frequent bezoek aan een logopedist belastend is. De therapeute kan de vorderingen van de cliënt volgen door de oefeningen achteraf te beluisteren en te analyseren.

De verwachting is dat door de vergrijzing het aantal mensen met spraakstoornissen in de toekomst sterk toeneemt. Door de cliënt de mogelijkheid te geven thuis zelfstandig zijn spraak te oefenen via internet, kan hij meer vorderingen maken en hoeft hij minder te reizen. De logopedist kan met het systeem meer cliënten begeleiden omdat er minder persoonlijke afspraken per cliënt nodig zijn. Daarnaast stelt het programma objectief vast hoeveel vooruitgang de cliënt boekt wat de spraaktherapie effectiever maakt.

Vanachter zijn eigen computer kan de cliënt inloggen in het spraaktrainingsprogramma en een oefenprogramma op maat volgen. Men kan de eigen spraak oefenen door de woorden te beluisteren en na te spreken. De eigen uitingen worden opgeslagen op de centrale server. De cliënt kan daarna beoordelen of de eigen uitspraak in de buurt van de standaarduitspraak komt. Ook geeft het programma aan of de toonhoogte en het volume goed is.

Bijzonder aan het project is dat met het systeem ook waardevolle informatie over de uitspraak van mensen met spraakproblemen verzameld wordt bij de Universitair Centrum voor Informatievoorziening in Nijmegen. Deze gegevens kunnen in de toekomst van groot belang zijn om de spraakherkenning door computers te verbeteren.

Het programma is ontwikkeld op initiatief van Toni Rietveld, hoogleraar Methodologie van Onderzoek in de spraak- en taalpathologie van de Faculteit Letteren Radboud Universiteit. Lilian Beijer van de afdeling Research, Development and Education van de Sint Maartenskliniek onderzoekt de effectiviteit en gebruikerstevredenheid. In dit project werkt zij samen met het Ontwikkelcentrum voor Spraak- en Taaltechnologie (OSTT) gericht op taalpathologie in de revalidatiezorg. Het OSTT brengt belanghebbenden op het gebied van spraak- en taaltechnologie -zoals patiënten, wetenschappers, therapeuten, zorgverzekeraars en technologiebedrijven- in contact met elkaar om de technologische ontwikkelingen te vertalen naar praktische toepassingen in de zorg.

Naast een kunstwerk ontvangt de winnaar van de zorgverniewingsprijs een geldbedrag van 70.000 euro. Dit geld wordt besteed aan de landelijke introductie van de internetspraaktherapie zoals deze door de Sint Maartenskliniek ontwikkeld is. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een van de bekendste prijzen op het gebied van zorg en welzijn. Initiatiefnemers zijn ZonMw en het VSBfonds.

____________________________________
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht