Ingezonden persbericht


Bridget Maasland leest Mary Poppins voor in de nieuwe luisterboekenreeks Jeugdliteratuurklassiekers

Bridget Maasland, Kees Prins en Aart Staartjes lezen de mooiste kinderboeken voor in de nieuwe luisterboekenreeks Jeugdliteratuurklassiekers .

In april verschijnen de eerste vijf boeken, die niet alleen een belangrijke plaats hebben verworven in de Nederlandse jeugdliteratuur, maar vaak ook in het buitenland hoge ogen hebben gegooid.

De luistercd s zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar en bevatten elk 3 of 4 cd s.

De verkrijgbare titels zijn:

Mary Poppins P.L. Travers
Mede dankzij de onvergetelijke Disney-verfilming is Mary Poppins een internationale jeugdliteratuurklassieker geworden. Bridget Maasland treedt in de voetsporen van Julie Andrews en geeft daarmee een Nederlandse stem aan de geliefde Mary Poppins.

Ze is gekomen met de oostenwind: Mary Poppins, het beroemdste kindermeisje van de wereld. Op een dag is ze letterlijk komen aanwaaien, en daarom is het misschien ook niet zo vreemd dat ze de trap op kan glijden en een lege tas heeft waar toch van alles uitkomt. Voor de kinderen van de familie Bank breekt een bijzondere tijd aan, want met Mary Poppins is elke dag een magisch avontuur. Ze hopen dat zij nooit meer weg zal gaan, maar dan draait de wind...

Gekaapt Thea Beckman
Het laatste boek van een van de meest gewaardeerde Nederlandse kinderboekenschrijvers. Thea Beckman schreef een prachtige historische jeugdroman over piraterij in de Middeleeuwen. Het verhaal wordt voorgelezen door Aart Staartjes.

Kampen 1399. Gerlof gaat scheep op de Sint-Anna voor zijn eerste handelsreis over zee. Maar de reis verloopt heel anders dan Gerlof had verwacht. Op volle zee wordt het schip gekaapt door de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker, de beruchtste piraten van de Westerzee. Gerlof is niet alleen bang, hij is ook diep verontwaardigd - die piraten stelen en misdragen zich maar, zonder dat er iemand ingrijpt. Zoveel onrecht vraagt om een vergeldingsactie! In Kampen doen zich intussen heel andere problemen voor. Gerlofs zusje Gese is verliefd geworden op de knappe schipheer Simon van Utrecht, maar haar vader wil daar niets van weten: Gese moet van hem met een Kampenaar trouwen. Gese legt zich echter niet zo gemakkelijk bij het besluit van haar vader neer.

Zwerftocht met Korilu- Thea Beckman
Thea Beckman beschouwt Zwerftocht met Korilu als haar allereerste jeugdboek. Het is een fantastisch avonturenverhaal over twee jongens die samen de wijde wereld intrekken. Kees Prins leest het verhaal voor.

Wat moet je nog op school als je het knapste jongetje van Amsterdam bent? Jasper gaat maar op een bankje in het park zitten en verveelt zich. Hij weet toch alles al! Dan ontmoet hij Korilu, die hem uitmaakt voor Kroet, een domoor die nog niets van de wereld weet. Eerst is Jasper boos, wat denkt die Korilu wel! Dan wordt hij nieuwsgierig, wie is Korilu eigenlijk? Jasper gaat met hem mee en zonder een cent op zak reizen ze samen de wereld door. Ze overleven een schipbreuk, binden de strijd aan met slavenhandelaren, trekken met een groep goudzoekers de woestijn in, komen op een smokkelschip terecht en beleven nog veel meer fantastische avonturen.

Kleine Sofie en Lange Wapper Els Pelgrom
Juryrapport 1985: '"Aan Kleine Sofie en Lange Wapper is zowel door Griffel- als Penseeljury unaniem Goud toegekend. Het is een bijzonder mooi opgebouwd en ontroerend verhaal dat door thema en verteltechniek alles in zich heeft een klassiek boek te worden." En dat werd het. Kleine Sofie en Lange Wapper is inmiddels ook verschenen in Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Denemarken, Engeland, Amerika en in Duitsland, waar het de Deutsche Jugendliteraturpreis kreeg. Rieks Swarte maakte enkele jaren terug voor het RO-theater een prachtige familievoorstelling van Kleine Sofie en Lange Wapper. Op speciaal verzoek van auteur Els Pelgrom, leest Rieks Swarte (acteur en regisseur) het verhaal voor.

Sofie, een doodziek meisje, wil graag weten "Wat Er In Het Leven Te Koop Is" ...en liefst ook wat daarna komt. Die vragen vormen het kader voor een mengeling van verhaalvormen: een zoektocht naar de zin van het leven; een sprookje waarin wonderlijke figuren opduiken; een toneelstuk met poppenkastfiguren en heldendaden waarin allerlei (karakteristieke) types een rol spelen: de onschuldige Sofie, de van het leven genietende Arabella, de zorgende en leidinggevende Terror, de met zichzelf ingenomen en luie Bertje en de vrolijke flierefluiter Lange Wapper.

Otje Annie M.G. Schmidt
Otje is een van de meest geliefde verhalen van Annie M.G. Schmidt. Het verhaal wordt voorgelezen door Flip van Duijn, de zoon van Annie, die het werk van zijn moeder als geen ander zo mooi kan vertellen.

Otje is een nuchtere actieve kleine meid, die het niet gemakkelijk heeft met Tos, haar vader, weliswaar een groot kok maar een kok-zonder-papieren. Dus: een kok op zoek. Naar werk, naar een huis. Natuurlijk komen Otje en Tos, volhouders als ze zijn, terecht waar ze horen: in een vriendelijk hotelletje, omgeven door de natuur. Maar vóór dat happy end krijgen Otje en haar vader het zwaar te verduren.

De consumentenadviesprijs van de Jeugdliteratuurklassiekers-reeks is 9,99 (3-cd luisterboeken) en 12,99 (4-cd luisterboeken).