Ingezonden persbericht


Rusland loopt op kop in de explosief groeiende Europese winkelcentramarkt, op de voet gevolgd door Italië en Turkije

Jones Lang LaSalle presenteert Shopping Centre Development Report op MIPIM

MIPIM, Cannes, 11 maart 2008 - Volgens het Shopping Centre Development Report van Jones Lang LaSalle dat vandaag werd uitgebracht, is in Europa in 2007 meer dan zes miljoen vierkante meter aan winkeloppervlak opgeleverd, een miljoen meer dan in 2006. Oost-Europa leidt deze groei, met Rusland wederom als meest actieve markt (in 2007 werd daar een miljoen vierkante meter opgeleverd in veertig projecten). Italië volgde op de voet (0,8 miljoen m2), en daarna Polen (0,7 miljoen m²). Duitsland, Turkije en Spanje bleven zeer actief, hoewel het aantal opleveringen in Spanje lager lag dan vorig jaar.

Centraal-Europa bleef ook in 2007 een 'ontwikkelingshotspot' en Zuid-Europa bleef daar niet ver bij achter. Zoals verwacht was de groei in West-Europa relatief beperkt. Nieuwe ontwikkelingen vinden er echter plaats met de nadruk op renovatie en uitbreidingen.

Neville Moss, hoofd van de afdeling European Retail Research bij Jones Lang LaSalle, verklaart: "We verwachten dat de huidige trends gedurende de komende twee jaar zullen worden voortgezet. De in ontwikkeling zijnde oppervlakte in Rusland is met zes miljoen m² enorm te noemen, en is goed voor bijna een kwart van de geplande nieuwe winkelruimte in Europa in 2008-2009."

Hij vervolgt: "In Italië, Turkije en Polen wordt voor dezelfde periode verwacht dat er meer dan twee miljoen m² aan winkelruimte wordt ontwikkeld. In het Verenigd Koninkrijk, in Duitsland en in Spanje wordt meer dan anderhalf miljoen m² ontwikkeld, terwijl Portugal en Oekraïne, die zich snel ontwikkelen, beiden goed zijn voor meer dan een miljoen m².

In Rusland zijn Moskou en Sint Petersburg nog steeds de meest actieve ontwikkelingsmarkten. Ondanks de snelle groei van nieuwe ruimte die beschikbaar komt, blijft de vraag groter dan het aanbod, en is de leegstand minder dan 1%. Verwacht wordt dat deze groei nog drie of vier jaar zal aanhouden.


- einde bericht -



Ingezonden persbericht