Stimuleringsfonds voor de Pers

Thaesis - Onderzoeksproject Uitgever aan het Woord 2008

Datum besluit: 11-03-2008

Het onderzoek 'Uitgever aan het Woord' wordt sinds 2004 jaarlijks gehouden en omvat als werkterrein dagbladen, nieuwsbladen, boeken en tijdschriften. De resultaten hiervan werden en worden gepresenteerd op het jaarlijkse uitgeverscongres in juni (zo ook in juni 2008). De belangrijkste vraag van het onderzoek is: wat is de ambitie van uitgevers en in welke mate maken zij hun ambities waar? Doordat die vraag jaarlijks wordt herhaald wordt het mogelijk trends door de jaren heen te onderscheiden. Bovendien wordt hierin specifiek aandacht gegeven aan de trends en ontwikkelingen op het gebied van technologie en nieuwe media. In het onderzoek van dit jaar wordt extra aandacht geschonken aan de ontwikkeling van opinievorming in relatie tot nieuwe uitgeefdiensten (zoals blogging en andere vormen van burgerjournalistiek).

In voorgaande jaren werd het onderzoek onder de vlag van KPMG uitgevoerd door prof. Theo Huibers, initiatiefnemer van het onderzoek, die daar toen ook werkzaam was. Dit jaar wordt het onderzoek uitgevoerd door Thaesis, waar prof. Huibers partner is. KPMG is mede organisator van het onderzoek. De totale onderzoekskosten worden geraamd op ¤ 275.000 en worden gedragen door KPMG, het Nederlands Uitgeversverbond (NUV), Thaesis en het Stimuleringsfonds voor de Pers. De ondersteuning door het Stimuleringsfonds in de vorm van een uitkering van maximaal ¤ 51.250,- draagt een eenmalig karakter. Gelet op het grote belang dat de bedrijfstak aan het onderzoek hecht, hetgeen ook het NUV heeft onderkend, gaat het fonds er van uit dat het onderzoek ook na 2008 wordt voortgezet en volledig door anderen dan het Stimuleringsfonds zal worden gefinancierd.

Het besluit tot het inwilligen van de aanvraag is gebaseerd op artikel 54 sub d, resp. artikel 58, van het Mediabesluit dat het Stimuleringsfonds de mogelijkheid biedt subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Het fonds heeft geconstateerd dat dat hier het geval is.