Ingezonden persbericht


IPCC senario's overschatten voorraden fossiele brandstoffen,

oliesector gaat veel schade ondervinden van klimaatverandering.

Peakoil Nederland publiceert op 11 maart een onderzoek naar de wisselwerking tussen de toenemende schaarste aan olie en klimaatverandering. Het onderzoek maakt onderdeel uit van een project rond olieschaarste en klimaatverandering gesubsidieerd door het ministerie van VROM. Rembrandt Koppelaar, een van de auteurs, ' In de maatschappelijke discussie worden klimaatverandering en de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen gezien als twee losstaande issues. Wij hopen hiermee aan te tonen dat de twee een sterke wisselwerking hebben, en niet los van elkaar kunnen worden gezien.' De opvallendste conclusie uit het rapport is dat hoewel de totale olieproductie vanaf het volgend decennium zal gaan dalen, de CO2 uitstoot van olie hierdoor nauwelijks daalt en mogelijk zelfs toe zal nemen. Dit wordt veroorzaakt door een groeiend aandeel onconventionele olie in de totale olieproductie. Onconventionele olie zoals teerzanden zorgen voor veel meer CO2 uitstoot per geproduceerde liter dan conventionele olie.

Hoofdconclusies uit het rapport zijn:
De data rond fossiele brandstoffen in de klimaatmodellen die het IPCC gebruikt zijn te optimistisch. Er wordt ook onvoldoende rekening gehouden met de productiedynamiek van fossiele brandstoffen. De CO2 uitstoot van aardolie blijft bij een dalende olieproductie te hoog door een groeiend aandeel onconventionele olie. De piek in aardolieproductie is te verwachten tussen 2012 en 2017. Als de productie van conventionele olie daalt, neemt het aandeel onconventionele olie sterk toe. Deze (synthetische) olie uit teerzanden, aardgas en kolen stoot beduidend meer CO2 uit. Klimaatverandering zal zware schade aanrichten in de olie- en gasindustrie, vooral de offshore sector loopt meer risico's door sterkere en frequentere stormen en orkanen. Het ontdooien van het permafrost zal bestaande infrastructuur in Siberië en Alaska aantasten. In beide gevallen vertaalt dit zich naar meer uitval van productie, hogere verzekeringspremies en hogere productiekosten. De snelle verdwijning van het zeeijs op de Noordpool maakt winning mogelijk vanaf 2017, maar de verwachtingen over de aanwezige olie, en gasvoorraden daar zijn te hoog. Binnen enkele decennia komt mogelijk een olieproductie op gang van 2 à 3 miljoen vaten per dag. Een hoeveelheid die binnen enkele jaren opgeslokt wordt door de groeiende olievraag van de wereldeconomie.

Het rapport is vanaf 09.00 uur te downloaden op http://www.peakoil.nl/wp-content/uploads/2008/03/minder_olie_meer_co2_peakoil_nederland_maart_2008.pdf

Stichting Peakoil Nederland is een non profit organisatie van energie experts die waarschuwen voor afnemende beschikbaarheid van aardolie & aardgas in de nabije toekomst.

Voor vragen: Rembrandt Koppelaar
Postal: 10056 / 1001 EB Amsterdam
Mob: +31 (0)6 - 44 08 24 19
Email: contact@peakoil.nl
Website: http://www.peakoil.nl

--
Stichting Peak Oil Nederland is de Nederlandse tak van de Association for the Study of Peak Oil& Gas (ASPO).

Meer informatie: www.peakoil.nl