Ingezonden persbericht


GroenFront! bezet ecowoning Steenwijk

GroenFront! heeft vannacht de ecologische woning in Steenwijk bezet. Gister heeft de rechtbank in Zwolle geoordeeld dat de gemeente de woning mag slopen. Met de bezetting wil GroenFront! deze geplande sloop voorkomen en eist dat de overheid met de bouwer tot een akkoord komt over verplaatsing van de woning.

Ecologische architect Jan Husslage heeft in Steenwijk een bijzondere en innovatieve ecowoning gebouwd. Dit project is uniek in Nederland. Bij de bouw is het milieu minimaal belast en ook de financiele kosten zijn laag gebleven: de gehele bouw heeft minder dan 20.000,- aan materiaal gekost. Door het slimme ontwerp is het energieverbruik van de woning ook zeer laag. Minister Cramer (VROM) heeft afgelopen juli in NOVA gezegd dat deze woning 'een goed voorbeeld is voor toekomstige wijken.' Ook de Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft zich tegen de sloop verklaard. De gemeente wil het huis slopen, omdat Jan Husslage de maximale bouwtijd heeft overschreden. Bureaucratische regels dreigen een innovatief project de nek om te draaien.

De overheid heeft de mond vol van klimaatdoelstellingen en over het innovatieplatform, maar ondertussen wil de gemeente dit unieke project slopen. Terwijl het zeer goed mogelijk is om de woning te verplaatsen. GroenFront! eist dat de verschillende overheden in overleg treden met Jan Husslage om tot een oplossing te komen over verplaatsing van de woning. "Als de overheid geen mogelijkheid vindt om dit huis te redden, dan zijn de innovatie- en klimaatambities van dit kabinet geen knip voor de neus waard" stelt GroenFront!-activist Rutger.

De activisten zijn van plan om zich vast te ketenen aan het huis. Als de gemeente de sloop toch wil door zetten, dan zal er een grootschalige en dure ontruiming met gespecialiseerde politie-eenheden nodig zijn. De overheid moet nu kiezen voor een dure ontruiming met als doel het huis te slopen. Of hetzelfde geld uitgeven om samen met de bouwer het huis te verplaatsen naar een andere locatie. GroenFront!-activist Rutger: "Links of rechtsom gaat het de overheid geld kosten. Voor dat geld kunnen ze het huis behouden of slopen." De ecowoning weegt slecht 27 ton. Hierdoor is het huis goed op te tillen en te verplaatsen naar een andere locatie.

------------------------------