Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

Datum: 11 maart 2008

----------

Kunstgrasvelden en lichtmasten tasten leefbaarheid, natuur en landschap aan!

De mooiste plek van Bloemendaal, waar het Meertje van Caprera tegen een achtergrond van een steil oplopende duinwand ligt, wordt bedreigd met ontsiering door lichtmasten. Het is alsof een vandaal een mes in een landschap van Ruysdael zet. Maar in dit geval is het de gemeente Bloemendaal samen met de Hockeybond.

Stichting Duinbehoud, Stichting Zuid-Kennemerland Natuurlijk, Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Ons Bloemendaal, omwonenden en sinds kort zelfs het Nationaal Park Zuid-Kennemerland verzetten zich hiertegen. Zelfs veel leden van de Hockeyclub Bloemendaal vragen zich af of dit allemaal wel nodig is. Desondanks blijft de gemeente zich voortvarend inzetten voor nieuwe kunstgrasvelden met lichtmasten. Afspraken met de Stichting Duinbehoud, die zelfs onder het toeziend oog van de gemeente zijn vastgelegd in een convenant met de Hockeyclub Bloemendaal, worden daarbij genegeerd.

Wethouder Wolf heeft een animatieflyer rondgestuurd, waarin zij een lans breekt voor meer kunstlicht. Tegelijkertijd doet een gemeentewoordvoerder de constatering dat de gemeente een publiekscampagne voert af als "volstrekte onzin".

Dinsdag 11 maart is er een besloten overleg met de sportclubs en woensdag 12 maart worden de aanvragen van de drie Bloemendaalse hockeyclubs voor meer kunstgrasvelden met lichtmasten behandeld in de raadscommissie Samenleving. Het is de bedoeling een besluit te nemen om de hockeyclubs een vergunning te verlenen om de kunstgrasvelden met lichtmasten te kunnen aanleggen. Stichting Duinbehoud vindt dat de gemeente niet zo'n haast moet maken met de besluitvorming. De belangen van natuur, landschap en cultuurhistorie wegen naar ons oordeel zwaar, maar worden door de gemeente niet serieus genomen.

Natuurlijk wil de Stichting Duinbehoud de lokale bevolking de gelegenheid om te sporten niet ontnemen. Maar bij de keuze van de locaties daarvoor, en bij de intensivering van het gebruik van bestaande sportvelden, moet ook het natuurbelang en de belangen van omwonenden meegewogen worden. Een groot aantal spelers komt uit de wijde omstreken en veroorzaakt zo een grote verkeersoverlast. De Bloemendaalse hockeyclubs klagen dat ze de grote toestroom van jeugdspelers niet aankunnen door ruimtegebrek. Stichting Duinbehoud vindt afstemming moet plaatsvinden tussen de verschillende hockeyclubs in de regio. Neem een voorbeeld aan onderwijsinstellingen in de regio, die hun ruimtelijke problemen door afstemming hebben opgelost! In dit verband valt op dat De hockeyclub uit de fusiegemeente Bennebroek niet eens bij de ambities wordt betrokken.

addendum:

De stichting Ons Bloemendaal, die waakt over het Bloemendaals culturele erfgoed, heeft onlangs een enquête gehouden onder haar 1300 donateurs. Met stip kwam het Meertje van Caprera als nummer 1 mooiste plekje van de Gemeente uit de bus.


---

Einde van dit persbericht