Time : 09:53:29
Date : 11 March 2008
Sender Name: LNM Media

Holebi's krijgen eigen awards

België speelt in Europa een voortrekkersrol wat de holebi-emancipatie betreft, zowel op technisch-juridisch als op sociaal vlak. Toch is het uitreiken van zogenaamde 'holebiprijzen' in het buitenland al een algemeen aanvaard feit, terwijl in België sporadisch zulke prijzen worden uitgereikt. Vele waardevolle engagementen worden daardoor niet erkend. Daarom heeft GAYiD.EU besloten om vanaf nu jaarlijks awards uit te reiken in een aantal categorieën.

De samengestelde shortlist is het resultaat van talrijke inzendingen van haar leden, volgend op een oproep in december 2007. De stemming is open aan elke GAYiD.EU-profielhouder. Elke GAYiD.EU'er krijgt één stem per categorie. Stemmen kan tot 20 maart 2008 om middernacht. Tijdens het voorprogramma van The GAYID.EU Birthday Party in NOXX op 23 maart 2008 zullen de prijzen uitgereikt worden aan de respectievelijke winnaars.

'Gayfriendly' man of vrouw van het jaar
Deze categorie telt tal van personen die zich op een of andere manier gedurende de voorbije twaalf maanden ingezet hebben voor de holebigemeenschap, zoals peters en meters van initiatieven of dragers van een positieve boodschap in de media. Onder de genomineerden vinden we ondermeer Francesca Vanthielen, Frieda Van Wijck, Kate Ryan, Eddy Wally, Jean-Marie Pfaff, Roos Vanacker en Nicole en Hugo.

Gay man of vrouw van het jaar
Dit is een categorie voor bekende holebi's die zich het voorbije jaar hebben laten gelden: homoseksuele politici, sporters, artiesten, ontwerpers of acteurs, zoals bijvoorbeeld Wim De Vilder, Niki Van Kets en Tom Lanoye.

Gay mediapersoonlijkheid van het jaar
Deze award wordt uitgereikt aan een bekende holebi, actief voor de camera's of achter de radiomicro. In deze categorie vinden we ondermeer Sven Pichal, Sven Ornelis, Wim De Vilder, Jasmine, Jo De Poorter, Lieven Vandenhaute, Kurt Van Eeghem en Alexandra Potvin terug.

Adverteerder van het jaar
Voor deze categorie gingen we op zoek naar adverteerders die het voorbije jaar een campagne lanceerden, specifiek gericht op holebi's, zoals Van Bommel, Volvo, Base, vastiau godeau, memorex, Spiers, L'Oréal, Scandinavian Airlines en Seb.

Gay Lifetime Achievement
De Gay Lifetime Achievement Award is een speciale categorie. Slechts een select aantal mensen die zich al jarenlang inzetten voor de holebigemeenschap maken kans op deze erkenning. Het gaat dan misschien om voorvechters waaraan niet onmiddellijk gedacht wordt, maar die zeker hun steentje/hele rotsen hebben bijgedragen tot wat we nu (vaak té vanzelfsprekend) als normaal beschouwen.

Hierin heeft GAYiD.EU vier genomineerden weerhouden, namelijk:

Ludo Smits
Ludo Smits stond vele jaren geleden aan de spreekwoordelijke wieg van de georganiseerde homobeweging in Vlaanderen. Later werd hij bekend als uitbater van het Hessenhuis en homodiscotheek Red & Blue. Hij is tevens de bezieler van Navigaytion in Antwerpen en organisator van Studio 54 in het Sportpaleis.

Fernand Vanoutryve
Deze man hield destijds het roer van het FWH, later de Holebifederatie, stevig in handen. Jarenlang heeft hij zich ingezet en ook nu is hij nog steeds actief, op lokaal niveau, in het bestuur van het Gentse roze huis Casarosa.

Suzan Daniel
Daniel lag in 1953 met het Cultuurcentrum België, aan de basis van de homo- en lesbiennebeweging in ons land. Naar haar werd ook het Fonds Suzan Daniel vernoemd: een erkend archief waarin allerlei documenten uit de holebibeweging en -leefwereld worden bewaard voor het nageslacht. Helaas is Suzan Daniel eind 2007 gestorven.

Will Ferdy
Deze zanger en tv-persoonlijkheid nam in december 1970 geen blad voor de mond en kwam als eerste Bekende Vlaming openlijk uit voor zijn homoseksualiteit tijdens een radioprogramma op de toenmalige BRT. Dat hij zich outte in een periode waarin dat helemaal niet evident was, maakt hem op zijn minst een pionier.

Perscontact:
Youri Raes
Manager GAYiD.EU
02 219 86 52
Youri@LNMmedia.eu
http://be.gayid.eu

URL: http://be.gayid.eu

Link to Press Release - NL