Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 11 maart 2008|



1. Liquiditeitsplanning
Gedeputeerde Staten hebben besloten een nieuw model voor liquiditeitsplanning vast te stellen. Dit was nodig vanwege het feit dat de afgelopen jaren sprake is geweest van sterk gestegen Essent-uitkeringen, die niet allemaal in dezelfde snelheid kunnen worden uitgegeven. Het nieuwe model maakt het mogelijk beter te voorspellen welke uitgaven de provincie nog moet doen. GS hebben ook een beleggingsvoorstel goedgekeurd om de liquiditeitsoverschotten de komende jaren te beleggen.

2. Buitenlandse reis
Gedeputeerde Paul Rüpp neemt van 18 tot en met 21 maart deel aan een studiereis van het IPO, het Interprovinciaal Overleg. De delegatie bezoekt de stad Edinburgh in Schotland. Op het programma staan onder meer ontmoetingen met het Schotse parlement en het gemeentebestuur van Edinburgh.

3. Beantwoording vragen van de partij voor de Dieren
GS hebben vragen beantwoord van de Partij voor de Dieren over een verklaring van geen bezwaar voor het in gebruik nemen van agrarische opstallen ten behoeve van een honden- en kattenpension en een caravanstalling in Biezenmortel (gemeente Haaren).

4. Provinciale Omgevingscommissie
Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten besluiten gezamenlijk tot het instellen van de Provinciale Omgevingscommissie. De twee bestaande adviescommissies op het terrein van de fysieke leefomgeving, de Provinciale Planologische Commissie en de Provinciale Commissie Ecologie, worden opgeheven. De instelling, samenstelling, taak en werkwijze van de nieuwe commissie wordt bij verordening geregeld en tegelijk van kracht met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening, per 1 juli 2008.

5. Ontwerpbesluit Wav-gebieden
Gedeputeerde Staten hebben het ontwerpbesluit aanwijzing zeer kwetsbare gebieden - Wet ammoniak en veehouderij Wav - vastgesteld. GS bereiden hiermee de besluitvorming door Provinciale Staten voor om de belangrijkste natuurgebieden die gevoelig zijn voor ammoniak blijvend te beschermen. Momenteel geldt voor alle ammoniak gevoelige Ecologische Hoofdstructuur een beschermingszone van 250 meter. Veehouderijen moeten in deze zone voldoen aan extra regels. Naar aanleiding van de gewijzigde wet moet de provincie zogenoemde Wav-gebieden aanwijzen. Het ontwerpbesluit beschermt circa 90 procent van de huidige Wav-gebieden, terwijl het aantal veehouderijen dat met de extra regels te maken heeft wordt gehalveerd. Het ontwerpbesluit ligt vanaf 18 maart tot en met 28 april ter inzage op het provinciehuis en de gemeentehuizen.

6. Verbeteren luchtkwaliteit
Er kunnen binnenkort subsidies verleend worden voor maatregelen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en het stimuleren van schoon, zuinig, stil en duurzaam vervoer. Gedeputeerde Staten leggen daartoe een beleidsregel 'Verbeteren Luchtkwaliteit in Brabant' aan de statencommissies Ruimte en Milieu en Economie, Milieu en Grotestedenbeleid voor.

7. Beantwoording vragen van SP en Brabantse Partij inzake Kolencentrale E.ON provincie Antwerpen
De risico's voor de volksgezondheid van een te bouwen kolencentrale in de provincie Antwerpen zijn uiterst minimaal, maar zullen nader worden onderzocht in het kader van de Milieu Effect Rapportage voor de centrale.
Dit zeggen GS in antwoord op vragen van de SP en de Brabantse Partij.

8. Promotie- en marketingorganisatie voor cultuur, recreatie en toerisme
GS hebben besloten één promotie- en marketingorganisatie op te zetten voor het domein vrije tijd. Daarbij gaat het om cultuur, recreatie en toerisme. Later kunnen sport en natuurbeleving eventueel worden toegevoegd. De organisatie is op 1 januari 2009 operationeel. Relevante taken van Cubiss, Uit in Brabant en het Brabants Bureau voor Toerisme worden in de nieuwe organisatie ondergebracht.

9. Podiumkunsten
Moet de provincie extra geld inzetten voor de podiumkunsten in Brabant? Die vraag legt het college voor aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Verschuivingen in de subsidiëring leiden er toe dat de provincie met het Rijk voor de periode 2009-2012 afspraken kan maken over een beperkt aantal Brabantse cultuurgezelschappen dat aangemerkt wordt als landelijk belangrijk. Voor instellingen die onder een ander subsidiëringsregime vallen, willen GS zelfstandig afwegingen kunnen maken.

10. Beeldende Kunst
In 2009 vallen de Rijksmiddelen voor beeldende kunst en vormgeving weg. Daarom is een startnotitie opgesteld met drie scenario's voor beleid in de periode 2009-2011. De startnotitie wordt gezonden aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

11. Samen Leven
Investeren in de sociale infrastructuur, bevorderen van maatschappelijke deelname en stimuleren van maatschappelijke vernieuwing. Langs deze drie lijnen willen GS, samen met partners, de participatie van burgers aan de Brabantse samenleving bevorderen. GS zijn akkoord gegaan met een startnotitie waarin die lijnen worden uitgewerkt als pijlers voor het toekomstige beleidskader Samen Leven: participatie en maatschappelijke ontwikkeling . De startnotitie wordt in het kader van de kaderstellende rol via de griffie ter bespreking aangeboden aan de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

12. Traineeprogramma Brabants Talent
Negentien West-Brabantse gemeenten, de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, de gemeenten Oss en Helmond en de provincie Noord-Brabant gaan voor de periode 2008-2010 een gezamenlijk traineeprogramma opzetten. Gedeputeerde Staten hebben besloten tot de werving van 15 trainees voor de provinciale organisatie. Dit is een vervolg op een eerder traineeprogramma om talentvolle jonge medewerkers te werven voor de Brabantse overheden. Verschillende andere Brabantse gemeenten beraden zich nog over deelname aan het traineeprogramma.

13. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Nuenen voor het oprichten van een woning met bijgebouw aan de Lieshoutseweg 4a te Nuenen; de gemeente Woudrichem voor de realisatie van 24 appartementen en een bankunit op de hoek van de Burg. vd Schansstraat en de Julianastraat te Andel; de gemeente Halderberge voor de bouw van een ruimte voor ruimte woning aan de Oude Antwerpse Postbaan; de gemeente 's-Hertogenbosch voor de realisatie van 88 huurappartementen in de omgeving van de Baksvelstraat; de gemeente Geertruidenberg voor de realisatie van een multifunctionele hal aan de Kasteellaan 21; de gemeente Woudrichem voor de herbouw van een woning aan de Rijswijksesteeg 16 te Rijswijk; de gemeente Someren voor het realiseren van een absouteruimte op de toekomstige begraafplaats aan de Loovebaan.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan 'Heesterseweg te Geffen' van de gemeente Maasdonk, hebben het bestemmingsplan Raamsdonksveer Noord van de gemeente Geertruidenberg goedgekeurd, hebben het vastgesteld bestemmingsplan 'Molenstraat Diessen' van de gemeente Hilvarenbeek gedeeltelijk goedgekeurd, hebben goedkeuring onthouden aan bestemmingsplan Goudmijnstraat van de gemeente Oss.

14. inhuur expertise
Gedeputeerde Staten huren externe expertise in om de provincie te helpen bij de discussies over de toekomst van Essent. Dit betreft juridische en financiële deskundigheid van Lazard en Simmons&Simmons.

15. bestemmingsplan Strijen
Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan Strijen van de gemeente Oosterhout goed. Het college wijkt daarmee af van een advies van de Provinciale Planologische Commissie die van mening was dat het ontwerpplan had moeten worden voorgelegd en dat een waterparagraaf ontbrak. GS stellen dat het voorleggen van een ontwerp voor advisering niet verplicht is. De gemeente heeft in 2006 een waterplan vastgesteld samen met het waterschap en de wateraspecten zijn in het gebied Strijen niet in het geding. Wél vraagt het college de gemeente bij toekomstige bestemmingsplannen een watertoets uit te voeren.


---- --