Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
11 maart 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 4 maart 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Aangescherpte kadernotitie criteria Fryske Fiersichten In het vervolg op de discussie in de Statencommissie B&M heeft het college van GS besloten om de criteria voor Fryske Fiersichten projecten aan te scherpen. GS hebben besloten om drie inhoudelijke criteria vast te stellen:

1. Waar structurele en tegelijkertijd duurzame lange termijneffecten voor de Friese samenleving kunnen worden bereikt (minsken, wurk en/of omjouwing);
2. Waar er sprake is van vernieuwing (nieuw ten opzichte van het bestaande);
3. Waar sprake is van versterking van het Frysk eigene (met als kernwoorden een rijke taal, cultuur en cultuurhistorie, menselijke maat, rust, ruimte, landschappelijke en natuurlijke waarden), waarmee Fryslân zich kan onderscheiden van andere regio's. Deze criteria willen GS op 19 maart gebruiken in de discussie met PS over Fryske Fiersichten.


2. College stelt procedure Aanvulling op de m.e.r. voor reststoffenenergiecentrale vast De provincie Fryslân gaat de Aanvulling op de m.e.r. vrijgeven voor inspraak. Het College van Gedeputeerde Staten heeft daar dinsdag de procedure voor vastgesteld. De procedure komt er samengevat op neer dat de Aanvulling na ontvangst op www.fryslan.nl/rec wordt gepubliceerd, na de bekendmaking voor een periode van drie weken ter inzage wordt gelegd en dat de Commissie voor de m.e.r. gevraagd wordt een advies te geven op basis van de Aanvulling èn de inspraakreacties.

De Commissie voor de m.e.r. heeft op 4 maart j.l. in haar advies aangegeven dat de door Omrin opgestelde milieueffectrapportage nog niet alle essentiele informatie bevat. Een aanvulling is nodig om die informatie alsnog aan te leveren. De Wet Milieubeheer geeft echter niet expliciet aan hoe overheden dergelijke aanvullingen in behandeling moet nemen. De Aanvulling ter inzage leggen, waar het college nu voor kiest, is wettelijk niet nodig maar vergroot volgens het college de zorgvuldigheid van de procedure en de betrokkenheid van belanghebbenden.


3. Versnelde procedure dijkverbetering Koehool-Westhoek Het College van Gedeputeerde Staten heeft besloten om de dijkverbetering Koehool-Westhoek via een versnelde procedure te laten uitvoeren. Recent is gebleken dat de asfaltbekleding in dit dijkvak in slechte staat is. De schade dient uit veiligheidsoverwegingen te worden hersteld voor het komende stormseizoen, dat begint op 1 oktober 2008. Het doorlopen van de wettelijk voorgeschreven procedure neemt een langere periode in beslag, daarom wordt de versnelde procedure, artikel 73 van de Waterstaatswet, in gezet. Per brief wordt de minister van Verkeer en Waterstaat hierover geïnformeerd. Wetterskip Fryslân zorgt voor uitvoering van de herstelwerkzaamheden. Voordat gestart wordt met het werk organiseert het waterschap een informatiebijeenkomst voor omwonenden en betrokken instanties.


4. Jorritsma-Boschmafonds
De provincie kent dit jaar aan 132 jonge Friezen een bijdrage van E 270,- toe uit het Jorritsma-Boschmafonds. Dit fonds beoogt mensen met een inkomen onder E 15.500,- op jaarbasis te ondersteunen in de kosten voor hun opleiding. Het fonds is een legaat van mevrouw T. Jorritsma-Boschma en wordt beheerd door de provincie.


5. In 2009 voor E 70 miljoen aan extra investeringen in Fryslân Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân wil in 2009 fors investeren in de kwaliteit van de provincie Fryslân. Dat staat in de Kaderbrief 2009, die het College vandaag presenteert. Persbericht en Kaderbrief 2009 beschikbaar


---- --