Gemeente Harenkarspel


Zeven misverstanden over het Structuurplan

Ondanks alle discussieavonden en openbaarheid (het gevoerde inter-actieve proces, waarbij alle gelegenheid tot meningsvorming en inbreng is geboden) van het Structuurplan, dat op 11 maart aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt voorgelegd, is onder sommige inwoners kennelijk verwarring ontstaan over enkele hoofdlijnen van het op dit moment voorgestane plan voor de toekomst. Hier volgt een lijstje met stellingen in verband met die verwarring, gevolgd door een uitleg die gebaseerd is op de feiten.


1.Alle winkels worden niet verplaatst naar Warmenhuizen Het is pertinent niet zo dat de gemeente winkels zou willen verplaatsen. Stel je voor. Wel is het zo dat de middenstand in kleine dorpen onder druk staat. Vele inwoners doen hun boodschappen elders, in winkelcentra. Er lekt dus capaciteit weg! Zie ook het Omnibusonderzoek van 2002 en 2005 en de Detailhandelstructuurvisie. Zo werkt de markt. Onze eerste vraag aan de inwoners in 2005 bij de inventarisatie voor het Structuurplan was of een winkelcentrum in het Tussengebied (tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn) was gewenst. Dit bleek echter veel tegenstand op te roepen, zowel bij bewoners als de brancheverenigingen van de middenstand. Niks doen is echter geen optie, dan gaat in de dorpen de middenstand op den duur teloor. Er is daarom een planologisch onderzoek gehouden, waarbij de middenstand is geênqueteerd en met hen is het besproken: er bleek geen enkele steun voor winkels in het tussengebied. Versterking van het centrum Warmenhuizen is dan de beste keus: meer ruimte voor Albert Heijn en concentratie van winkels die daar nu al bestaan, dus ook daar wordt geen groot winkelcentrum opgericht. Uiteraard blijft de gemeente ook gunstige ontwikkelingen steunen die zich in andere dorpen voordoen, zoals in Tuitjenhorn. Leefbaarheid binnen de dorpskernen heeft natuurlijk de prioriteit. Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van het leefbaarheidsplan in Sint Maarten.


2.Verkenning op hoofdlijnen, niet op bestemmingsplan-niveau Het Structuurplan geeft de grove ontwikkelingslijnen aan voor de komende twintig jaar. Het geeft bijvoorbeeld aan in welke dorpsgebieden woningbouw gewenst is en waar niet. Ook het aantal woningen voor 20 jaar (2000 in totaal) staat er in genoemd. Het Structuurplan is zodoende basis voor nadere uitwerking in de loop der jaren. Die nadere uitwerking volgt later, bijvoorbeeld als een bestemmingsplan in procedure wordt gebracht. Dan wordt veel preciezer duidelijk hoe het er uit komt te zien. Bij de totstandkoming van een bestemmingsplan is altijd sprake van informatie- en discussieavonden en ruime inspraakmogelijkheden voor de inwoners.


3. Structuurplan moet uitgewerkt worden, als een gebied bruin is ingekleurd betekent dit niet dat er alleen stenen komen, maar ook groen, water, speelvoorzieningen, parkeerplaatsen etc. Op de kaart van het Structuurplan zijn gebieden in kleur aangegeven. Bestaande dorpskernen en bebouwing zijn licht bruingekleurd. Ontwikkelingsgebieden hebben een donker bruine kleur. Dit betekent echter niet dat zon gebied geheel zal worden volgebouwd. Het geeft alleen aan dat hier mogelijkheden bestaan, terwijl op blanco gelaten gebieden geen ontwikkelingen zijn gepland. De mogelijkheden worden later uitgewerkt en zullen dus ook groen, waterlopen, speelplaatsen, parkeerplaatsen of een andere invulling van openbaar gebied betekenen.


4. Structuurplan nu vaststellen, daarna wordt het tempo bepaald aan de hand van benodigde uitwerking van projecten
Op 11 maart wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het Structuurplan vast te stellen. De inhoud van het plan is ontstaan uit een interactief proces met inwoners, gemeenteraadsleden en andere betrokkenen. Er wordt aan de gemeenteraad niet gevraagd om detailuitwerkingen te kiezen of goed te keuren. Die volgen later. Een voorbeeld is de uitwerking van het project tussengebied. Het Structuurplan geeft aan dat hier maatschappelijke ontwikkelingen en woningbouw mogen komen. De (project)uitwerking zal in de nabije toekomst aangeven waar en hoe die ontwikkelingen gaan plaatsvinden.


5. Verkeersstructuurvisie kan aanleiding geven tot aanpassing Structuurplan
In de voorbesprekingen voor het Structuurplan is het verkeer een belangrijk onderwerp geweest. Toenemende verkeersdrukte zal er oorzaak van zijn dat wegen overbelast kunnen worden, tenzij maatregelen worden genomen. Welke maatregelen dat moeten zijn, daar was en is discussie over. Daarom is een verkeersonderzoek gehouden, dat moet uitmonden in een Verkeersstructuurvisie. Oorspronkelijk zou de uitslag van dit onderzoek al voor vaststelling van het Structuurplan binnen zijn. Dit blijkt helaas niet zo. Daarom is meegenomen dat de uitslag van het onderzoek van invloed kan zijn op het Structuurplan. Het Structuurplan kan hier op aangepast worden. Dit wordt indien nodig ook als zodanig aan de gemeenteraad voorgesteld, die daarover dan een besluit kan nemen. Nadere berichtgeving hierover wordt zo spoedig mogelijk op de gemeentepagina in de Omring Express geplaatst.


6. Landbouwstructuurvisie kan aanleiding geven tot aanpassing Structuurplan
Zie punt 5. Ook hier geldt dat de uitslag van de landbouwstructuurvisie van invloed kan zijn op het Structuurplan. Dit wordt ook als zodanig aan de gemeenteraad voorgelegd ter vaststelling. Nadere berichtgeving hierover wordt zo spoedig mogelijk op de gemeentepagina in de Omring Express geplaatst.


7. Karakter van Structuurplan is dat het richting geeft voor de komende 20 jaar. Het kan bijgesteld worden. Dat is het verschil met een bestemmingsplan, dat wel bindend is in juridisch opzicht richting burgers, bedrijven en andere instellingen, in tegenstelling tot het Structuurplan, dat niet bindend is.
Zoals ook onder punt 2 is gemeld, geeft het Structuurplan slechts de grove lijnen aan voor de komende twintig jaar. Het is richtinggevend, niet dwingend. In de loop der jaren kan de mening van de gemeenteraad of bevolking helemaal wijzigen. Om een voorbeeld te noemen: de woningbouw kan men later te veel of te weinig vinden. Dan kan dit bijgesteld worden. Als in de toekomst een gemeenteraad besluit dat het helemaal over moet zijn met nieuwe woningen of dat er juist wat meer bij moeten, kan dat. Dit geldt ook voor receatieve gebieden, waterlopen, wegenstructuur, bedrijventerreinen etc.

Deze uiterst korte weergave van feiten is slechts een fractie van de gehele inhoud van het Structuurplan. Nadere informatie (zowel over de besluitvorming als over de inhoud van het Structuurplan) is te vinden op deze website in de rubriek "In en om Harenkarspel". De gemeenteraad besluit op 11 maart aanstaande of het Structuurplan (na eventueel nog gewenste aanpassing) wordt vastgesteld.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600