Gemeente Heerlen

Langdurige uitstroom bij eenderde deel Tweederde van alle re-integratietrajecten leverden werk op

De gemeente Heerlen heeft in de jaren 2006 en 2007 opmerkelijke resultaten geboekt op het terrein van de re-integratie. 68 procent van alle re-integratietrajecten resulteerden in werk. In 31 procent van de gevallen ging dat zelfs om werk voor een periode van minimaal negen maanden achter elkaar, waarbij de betrokkenen tevens volledig uit de uitkering waren.

De reden voor deze goede resultaten ligt in de aanpak. Die is veel meer gericht op resultaat. Overigens zonder daarbij voorbij te gaan aan het welzijn van de klant. Re-integratiebedrijven zijn nu verplicht om mensen vanaf de eerste dag van het traject aan het werk te helpen. Vanuit een werkplek is dan verdere aandacht voor scholing en begeleiding.

Maatwerk
Deze goede resultaten komen vooral door in het maatwerk dat alle partijen leveren in de aanpak. Dat begint al bij de klantmanagers van de gemeente. Zij hebben allemaal meerdere klanten in verschillenden soorten trajecten. Ze regisseren en coördineren van afstand en houden voortdurend een vinger aan de pols. De hoeveelheid klanten in hun portefeuille is zorgvuldig bepaald. In ieder geval zodanig dat ze voortdurend overzicht en grip kunnen houden op de voortgang en kwaliteit van de verschillende re-integratietrajecten.

Resultaat
De re-integratiebedrijven leveren ook maatwerk. De aanpak is gericht op resultaat, zonder voorbij te gaan aan het welzijn van de klant. Zo krijgen de bedrijven nu een vergoeding per kandidaat die negen maanden achter elkaar aan het werk is en dus geen beroep meer doet op een bijstandsuitkering. Is een kandidaat aan het eind van een traject korter dan drie maanden aan het werk (geweest), dan betaalt de gemeente slechts een kleine vergoeding voor het intakegesprek en het trajectplan. Voor alles wat daar tussen zit, volgt een beloning naar rato, met als uitgangspunt: hoe langer iemand aan het werk is, hoe hoger de vergoeding. Er is dus sprake van resultaatgerichte aansturing

Stap voor stap
Mensen die al lang werkloos zijn en dus zonder recente werkervaring en/of opleiding, hebben heel vaak toch nog mogelijkheden. Via de zogenaamde toeleidings- en voorbereidingstrajecten worden ze stap voor stap weer geactiveerd. Met als uiteindelijke bedoeling het vinden van werk. Deze trajecten zijn vooral gericht op het activeren, motiveren en stimuleren van de klant. In een periode van een half tot één jaar kan heel veel vooruitgang worden geboekt. Zodanig dat iemand mee kan gaan doen aan activiteiten, die haar/hem dichter naar de arbeidsmarkt brengen.

Energieproject

Een mooi voorbeeld van een project, waarbij mensen met een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt weer echt een nieuw doel in hun leven hebben gekregen en weer perspectief hebben gekregen is het energieproject. Hierbij zijn uitkeringsgerechtigden geselecteerd om, na een korte praktijkopleiding, bij mensen thuis een energiepakket af te leveren en te installeren. Na afloop van dit project bleek dat het gevoel van betrokkenheid en eigenwaarde bij deze mensen een grote impuls heeft gehad. Velen van hen zijn enorm opgebloeid. Zozeer zelfs dat ze verder zijn gegaan met een vervolgtraject dat hen duurzaam aan het werk moet helpen.

Gemeente Heerlen, 11 maart 2008
Afdeling Communicatie
Monique Leurs, 4367
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl