Provincie Noord-Brabant

Embargo tot dinsdag 11 maart 2008 19.00 uur.

11 maart 2008

BrabantStad werkt ! B5 en provincie presenteren ambitieus meerjarenprogramma Samen Investeren in Brabant (BrabantStad).

De vijf Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's Hertogenbosch en Tilburg (B5) en provincie Noord-Brabant hebben vandaag het nieuwe Meerjarenprogramma BrabantStad gepresenteerd. In dit programma is opgenomen welke projecten via het samenwerkingsverband BrabantStad de komende 4 jaar in en om de B5 steden uitgevoerd worden. De totale investering bedraagt E1,4 miljard. Deze nieuwe stap in de samenwerking van BrabantStad vloeit direct voort uit de intentieovereenkomst die partijen op 11 december 2007 hebben getekend.

Meerjarenprogramma BrabantStad De uitvoeringsagenda is onderdeel van het Meerjarenprogramma BrabantStad. Hierin staan de visie en de prioriteiten voor de komende 4 jaar. Zoals het Nationaal Landschap Het Groene Woud, dat het groene hart vormt van BrabantStad. Daarnaast wil BrabantStad zich in 2011 nomineren als Culturele Hoofdstad 2018. BrabantStad wil zich ontwikkelen tot een aantrekkelijk internationaal centrum voor de Kenniseconomie. Op ruimtelijk gebied is haast geboden met de Kanaal- en Spoorzones en het Grotestedenbeleid. BrabantStad wil bereikbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat de verkeersknelpunten aan de Oostkant van Eindhoven opgelost worden en de N69 wordt aangepakt. Daarnaast betreft het goederenvervoer over weg, spoor en water, HST-connect, Eindhoven Airport, doorontwikkeling van Brainport Eindhoven, en het Klimaatprogramma.

Investeringsagenda: eerste tranche start nu De projecten die zijn opgenomen in de investeringsagenda zijn opgeknipt in een eerste en tweede tranche. In de eerste tranche staan projecten waar niet alleen overeenstemming is, maar waar ook de financiering nu van rond is. In de tweede tranche komen projecten waar nog afspraken over gemaakt moeten worden of waar nog een deel financiering voor gevonden moet worden. Voor alle projecten geldt dat ze in 2011 gestart moeten zijn.

Omzetten in resultaat De projecten van de investeringsagenda zetten de visie van provincie en steden om in resultaat. De provincie draagt 350 miljoen euro bij aan de projecten, de steden samen 600 miljoen; voor de overige financiering wordt een bijdrage gevraagd van het Rijk, de Europese Gemeenschap en private partijen.

Een greep uit de projecten In Breda zal de Bavelse Berg, een voormalige vuilstortplaats, weer gebruikt kunnen worden. Er komt een centrum met internationale allure voor buitensport met een bijvoorbeeld een skihal en een evenemententerrein waar Outdoor Brabant georganiseerd kan worden, als aanvulling op Indoor Brabant in 's Hertogenbosch. Eindhoven wil met het project 'Licht aan' een proeftuin op stedelijk niveau creëren voor energiezuinige en intelligente stadsverlichting met zomin mogelijk lichtvervuiling. Eindhoven als laboratorium met als resultaat grootschalige, betaalbare en duurzame stadsverlichting voor heel BrabantStad. Daarnaast staat het stationsgebied en de A-2 op de rol. In Helmond wordt het laatste deel van de automotive campus gerealiseerd. Een uniek samenwerkingsverband tussen onderwijs (van VMBO tot universitair), bedrijfsleven en onderzoeksinstituten als PDE en TNO. 's Hertogenbosch werkt al jaren aan de herontwikkeling van de spoorzone tot een nieuw centrumgebied. In de komende jaren staan nog een aantal grote projecten op stapel. Het voormalig havengebied Kop van 't Zand wordt een creatieve wijk, met de Verkadefabriek en het poppodium Willem II als voorboden. Bij de Brabanthallen wordt het monumentale deel geschikt gemaakt voor een congresfunctie. Het Paleiskwartier wordt aan de zuidzijde via een brug over het spoor verbonden met de binnenstad. Naast de provincie en de gemeente is ook het Rijk voornemens in deze projecten te investeren. Ook in Tilburg heeft de spoorzone prioriteit. Aan de Noordkant van het spoor ligt een bedrijventerrein van zo'n 40 hectare dat nu nog gebruikt wordt door NS. Een vergeten stukje stad. In 2010 komt het terrein in handen van de gemeente en zal het ontwikkeld worden tot een levendig voetgangersgebied met veel nieuwe culturele activiteiten, als aansluiting op de musea die daar al in de buurt liggen. De provincie Noord-Brabant neemt een aantal projecten voor haar rekening die het regionale niveau overstijgen, zoals de ontwikkeling van het Nationaal Landschap het Groene Woud en BrabantStad culturele hoofdstad 2018. De nominatie voor culturele hoofdstad vindt plaats in 2011. Als culturele hoofdstad zet je jezelf internationaal op de kaart. De spinn-off is uiteraard een afgewogen en rijk cultureel aanbod, maar meer nog een economische groei, die voelbaar zal zijn in heel Brabant.

Vervolg proces Op dinsdagavond 11 maart zijn Provinciale Staten en de Raadsleden van de B5 gemeenten samen geïnformeerd over het Meerjarenprogramma en de investeringsagenda. De uiteindelijke beslissing ligt dit voorjaar bij de Raden en Staten. Het Rijk, de Europese Gemeenschap en het bedrijfsleven zullen benaderd worden om te participeren. De investeringsagenda is voor de Provincie een onderdeel van het Programma Vertrouwen in Brabant. Met dat programma wil de provincie voor 2011 voor het einde van deze bestuursperiode een aantal beleidsdoelen realiseren. Dat betekent dat alle projecten in ieder geval in 2011 gestart moeten zijn.

BrabantStad De Nota Ruimte benoemt BrabantStad na de Randstad, als tweede nationaal stedelijk netwerk. Stedelijke netwerken moeten de verdere verstedelijking van Nederland geconcentreerd opvangen, waarbij elk netwerk een eigen economische signatuur behoudt. BrabantStad is binnen Brabant, maar zeker ook daarbuiten een begrip geworden door succesvolle gezamenlijke belangenbehartiging in Den Haag en Brussel, en door te werken aan gezamenlijke ambities en uitvoeringsprogramma's.



Provincie Noord-Brabant