Gemeente Zwolle

B en W stelt raad voor preventieplan loverboys vast te stellen

Datum uitgave persbericht: 03/11/2008

Om meiden nog minder het slachtoffer te laten worden van praktijken van Loverboys stelt het college van burgemeester en wethouders voor meer in te spelen op ontwikkelingen als het leggen van contact van loverboys met hun slachtoffers via internet. Deze thema's zijn uitgewerkt in een preventieplan voor 2008 en 2009. Daarnaast wordt ook ingezet op maatschappelijke signalen dat er bij jongeren een toenemende onduidelijkheid is ontstaan rond 'relatievorming en seksualiteit'. Dit kan leiden tot risico's op seksueel geweld in brede zin. Het bedrag, bijna een ton, wordt voor het overgrote deel beschikbaar gesteld door de provincie Overijssel.

Ketenbenadering is het kernbegrip van de manier waarop in Zwolle Loverboysproblematiek wordt voorkomen en bestreden. Signalen worden doorgegeven aan een werkgroep die daarmee in een vroeg stadium risicosituaties kan onderkennen en snel hulp kan bieden Vanaf 2003 tot en met 2007 is op die manier aan 153 meiden hulp verleend. Hiermee is in veel gevallen uitbuiting voorkomen
De coördinator bij de politie ontvangt meldingen van loverboys vanuit wijkteams, andere politieregio's uit de werkgroep hulpverlening slachtoffers Loverboys. De politie heeft op dit moment geen loverboys in Zwolle in beeld. Waar mogelijk vervolgt het Openbaar Ministerie altijd verdachten van mensenhandel en dus ook loverboys. In de afgelopen vier jaar zijn 21 verdachten aangehouden. 14 verdachten zijn vervolgd en uiteindelijk zijn er 8 veroordeeld. Daarnaast zijn in die periode loverboys waar mogelijk ook vervolgd voor andere delicten.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 11-03-2008 tot 10-04-2008