Gemeente Hilversum

Diependaalselaan/Loosdrechtseweg voorkeuzerotonde

11 maart 2008
De aanleg van dubbele aanrijstroken op de Diependaalselaan naar de rotonde op de kruising met de Loosdrechtseweg en die rotonde ombouwen tot een voorkeuzerotonde. Die voorstellen doen burgemeester en wethouders in het Voorlopig Ontwerp Rotonde
Diependaalselaan/Loosdrechtseweg, dat zij meteen ook hebben vrijgegeven voor inspraak.

Voorkeuze
Naast de aanleg van een dubbele rijstrook in de aanloop naar de rotonde, worden de bestaande twee stroken van de rotonde met belijning zo ingericht dat een betere geleiding ontstaat. Daarmee worden weefconflicten door het wisselen van rijstrook op de rotonde voorkomen. Op de Diependaalselaan is de linkerrijstrook straks voor het linksafslaande verkeer, de rechterrijstrook voor rechtdoor en rechtsaf. Automobilisten die vanaf de Loosdrechtseweg op de rotonde aanrijden kiezen de rechterrijstrook om meteen rechtsaf de Diependaalselaan op te rijden en de binnenste baan voor rechtdoor en linksaf.

Hoge middengeleiders
In het kader van de aanpassing van de rotonde bij de Loosdrechtseweg ontvouwt het college tevens het voornemen om de hoge middengeleiders op delen van de Diependaalselaan af te breken. Ervoor in de plaats zou er een even brede middengeleider met een hoogte van vijf centimeter moeten komen, waar de hulpdiensten in geval van nood overheen zouden mogen rijden. Ten aanzien van de realisering van dit voornemen maakt het college nog het voorbehoud dat de gemeenteraad er in de komende Zomernota geld voor reserveert.
Als dat gebeurt, wordt de vervanging van de hoge middengeleider tussen de Loosdrechtseweg en de Kerkelandenlaan meegenomen in dit project. De hoge middengeleiders op de Diependaalselaan tussen de Kerkelandenlaan en de Vreelandseweg en tussen de Utrechtseweg en de Pieter de Hooghlaan verdwijnen bij de herinrichting van de andere grote kruisingen op de Diependaalselaan in 2010.

Integraal BereikbaarheidsPlan
De aanpassing van de rotonde Diependaalselaan/Loosdrechtseweg is onderdeel van het Integraal BereikbaarheidsPlan Hilversum e.o. (IBP). Dat plan beoogt met ruim veertig infraprojecten de bereikbaarheid van het Media Park en heel Hilversum met openbaar vervoer, auto en fiets te verbeteren. Veel van die projecten moeten op de buitenring op kruispuntniveau de capaciteit vergroten en daardoor de doorstroming bevorderen.

Inspraakavond
De inspraakbijeenkomst over het Voorlopig Ontwerp Rotonde Diependaalselaan/ Loosdrechtseweg wordt gehouden op woensdag 19 maart 2008 in Kerkcentrum De Waaier, Kerkelandenlaan 5. Aanvang: 20.00 uur.

Procedure/uitvoering
Naar verwachting presenteert het college in augustus het Definitieve Ontwerp. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor het eerste kwartaal van 2009. De rotonde Diependaalselaan/Loosdrechtseweg wordt een jaar eerder aangepakt dan de andere grote kruisingen op de Diependaalselaan. Als die in 2010 worden heringericht, is de rotonde bij de Loosdrechtseweg alvast beschikbaar voor de omleidingen.

Het Voorlopig Ontwerp Rotonde Diependaalselaan/Loosdrechtseweg valt onder de verantwoordelijkheid van wethouder verkeer Erik Boog.