NEN


Het tij zit mee in machinebouw

woensdag 11 april 2007, 10:12

Hét tweejaarlijkse branche-evenement voor de machinebouw, de Techni-Show, vindt volgend jaar tegelijk plaats met de toeleverings- en engineeringsvakbeurs ESEF: van 11 tot en met 14 maart 2008 in de Jaarbeurs in Utrecht.

De beursorganisator VNU Exhibitions verwacht een groei van vijf procent. Voor de Techni-Show worden 400 exposerende deelnemers verwacht, voor de ESEF 550 deelnemers. VNU-projectmanager Pieter Dirk Waltheer constateert dat "het economisch tij meezit in de metaalbewerking en machinebouw".

Uit de jongste meting van de Staalfederatie BrancheBarometer Metaalhandel blijkt dat de metaalhandel de afgelopen maanden in omvang wederom is toegenomen. Ook dat duidt op een groei van de activiteiten in de machinebouw, waarin de metalen worden verwerkt. Een score op de barometer hoger dan 50 betekent groei. De jongste score is 59,6. Daarmee groeit de machinebouw meer dan de rest van de Nederlandse industrie, die tegelijkertijd uitkwam op 58.
Op de barometer kan verder onder meer worden afgelezen dat de levertijd van de producenten veel langer is dan in de rest van de industrie, dat de voorraden flink toenemen en dat over de ontwikkeling van de werkgelegenheid steeds positiever wordt gedacht. De plaatbewerkers verenigd in de FDP blijken als belangrijke toeleverancier van de machinebouw volgens hun branchebarometer nóg positiever te zijn. Hun score is 64,1. Voor deze sector gelden verder dezelfde conclusies, met uitzondering van de levertijden, die hier juist korter worden.