Gemeente Delft

Het zàl onze zorg zijn!

'Delft wil graag een stad zijn waarin het goed wonen en leven is in 'de inclusieve samenleving'. Dat geldt voor alle Delftenaren, ook voor mensen met een beperking of mensen die niet 'zelfredzaam' zijn'. Dit is het uitgangspunt van de deelnota Wonen Zorg en Welzijn 2008-2011, waar het college gisteren mee instemde. Jaarlijks wordt er ¤ 7 ton vrijgemaakkt om de voorstellen uit de nota mogelijk te maken.

In de nota zijn diverse voorstellen opgenomen, die de gemeente samen met de belangrijke partners in de stad oppakt. Zo is een nieuw thema binnen de gemeente Delft de aanpak rond dementie. De komende tijd worden diverse projecten opgestart om mensen met dementie goed te kunnen helpen. En een nieuw instrument binnen sociaal isolement is de straat-tot-straataanpak.

Er wordt een schakelpunt in het leven geroepen, die fungeert als een soort sociaal makelaar in woonzorgvoorzieningen. En er komt bijvoorbeeld een wijkactiviteitenaanbod gericht op het integreren van kwetsbare groepen en de inzet van vrijwilligers in het bestaande aanbod.

Weerbaar maken van de Delftse samenleving tegen 'de grote maatschappelijke kracht' is nodig om in de stad vertrouwd en veilig te kunnen wonen en leven. Delft wil dat bewoners met een beperking zo normaal mogelijk meedraaien in Delft en dat iedereen daar mee om kan gaan, dat verstaat Delft onder de inclusieve samenleving. Er zijn diverse thema's en projecten die daar aan bijdragen:

- diverse organisaties, waaronder Stichting Present, geven samen met de VO-scholen invulling aan maatschappelijke stages, waarbij de jongeren een rol kunnen spelen voor ouderen en zorgvragers in de wijken.

- bij de straat-tot-straat aanpak gaat het om het vinden van de mensen die op dit moment in hun thuissituatie om uiteenlopende redenen het moeilijk hebben en de weg niet weten te vinden. Denk hierbij aan bezoekvrouwen, de informatieve huisbezoeken aan ouderen, de huisbezoeken aan inburgeringsplichtigen in de Poptahof en het 'Delfts Uitkeringen Informatie team' (DUIT). Hierbij is een hecht samenwerkingsverband tussen gemeente, woningcorporaties, de BWD en SOD onontbeerlijk.

Belangrijke partners zijn onder andere: SOD (Stichting Ouderenwerk Delft), BWD (Breed Welzijn Delft), Perspektief en de woningcorporaties.

De deelnota Wonen Zorg en Welzijn 2008-2011 is onderdeel van het beleidsplan Wmo en wordt behandeld in de commissie WIJZO van 11 maart 2008.