Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 11 maart 2008

---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 11 MAART 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten 11 maart 2008
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 11 maart 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Zuid-Holland en Zeeland wijzen verzoek Greenpeace af voor bouwstop kolencentrale
De provincies Zuid-Holland en Zeeland hebben een verzoek van Greenpeace afgewezen om handhavend op te treden tegen de bouw van E.ON van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam. De reden voor afwijzing is dat E.ON de (voorbereidende) bouwactiviteiten inmiddels zelfgrotendeels heeft stilgelegdende resterende activiteiten geen effect hebben op de nabijgelegen natuurgebieden.

Beide provincies nemen over vijf weken een besluit over de Natuurbeschermingswet-vergunning, een van de vergunningen die E.ON nodig heeft om de bouw van de centrale mogelijk te maken.

In afwachting van de definitieve Natuurbeschermingswet-vergunning vroeg E.ON in januari toestemming om alvast voorbereidende bouwwerkzaamheden te verrichten.Omdat debouwactiviteiten naar het oordeel van de provincies geen nadelige invloed hadden voor debeschermde natuurgebiedenoordeelden de provincies dat voor de bouwfase geen natuurbeschermingswetvergunning nodig was. Volgens de Raad van State moeten echter ook (voorbereidende) bouwactiviteiten in de overwegingen bij de vergunningverlening worden meegenomen. Zie verder het persbericht.

Nog 2 jaar Strandbibliotheek als provinciaal project
De Strandbibliotheek is een sympathiek project dat een behoefte vervult. Het publiek en de media zijn er positief over, en het geeft een indruk van wat bibliotheekvernieuwing kan betekenen. Dat valt te lezen in een evaluatie die de provincie heeft laten uitvoeren. Al sinds 2005 is elke zomer de Strandbibliotheek, onder projectcoördinatie van ProBiblio, te vinden aan de Zuid-Hollandse kust. Wat begon met drie locaties in één provincie, is inmiddels uitgegroeid tot 14 locaties in drie provincies. Want behalve Zuid-Holland kennen ook Noord-Holland en Friesland nu strandbibliotheken.

In de evaluatie worden ook kanttekeningen geplaatst bij het project Strandbibliotheek, bijvoorbeeld over het experimentele karakter ervan. Daardoor heeft het bijvoorbeeld ontbroken aan duidelijke doelstellingen, en aan het bestendigen van de vernieuwingsimpuls. GS hebben daarom besloten dat de Strandbibliotheek nog tot en met 2009 blijft voortbestaan, zodat gemeenten een reële kans hebben het project over te nemen. Ook bij een eventueel volgend project voor bibliotheekvernieuwing wordt dat een aandachtspunt: GS willen dat gemeenten zich eraan committeren om - als dat project succesvol is - dit op termijn over te nemen.

Glastuinbouw Hoeksche Waard concentreren
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vragen de Commissie Hoeksche Waard om een locatie in de regio aan te wijzen waar de verspreide glastuinbouw kan worden geconcentreerd. Uit een onderzoek van Grontmij zijn nut en noodzaak van een concentratiegebied voor glastuinbouw aangetoond. "De glastuinbouw bevindt zich nu verspreid door de Hoekse Waard, en ook in de meest kwetsbare delen. Vooral in die delen van de Hoekse Waard streven we naar een open landschap", aldus Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland.

Nu nut en noodzaak zijn aangetoond, willen Gedeputeerde Staten dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. In het Afsprakenkader Hoeksche Waard, dat in 2004 is opgesteld en ondertekend door de Hoeksche Waard-gemeenten en de provincie Zuid-Holland, is de aanwijzing van een concentratiegebied voor verspreid glas vastgelegd. De regio zou zelf een geschikte locatie bepalen. Het Afsprakenkader gaat ook over een regionaal en een bovenregionaal bedrijventerrein en enkele honderden woningen in de noordrand van de Hoeksche Waard. Zie verder het persbericht.

Commissie Mooi Delfland adviseert over de "Groene Parel van de Zuidelijke Randstad"

Een commissie van vier hoogleraren gaat adviseren over de manier waarop het waardevolle groene Delflandgebied effectief kan worden beschermd. De adviescommissie Mooi Delfland zal ook aandacht besteden aan het behoud en de ontwikkeling van het gebied en hoe die kunnen worden gefinancierd.
Wethouder van Delfland Christiaan van der Kamp heeft de adviescommissie Mooi Delfland geïnstalleerd. Hij deed dat, mede namens minister Verburg van LNV, in zijn rol als regionaal bestuurlijk trekker van het Randstad-Urgentprogramma Mooi en Vitaal Delfland. De adviescommissie bestaat uit de hoogleraren Roel in't Veld, Willem Korthals Altes, Arnold van der Valk en emeritus hoogleraar Jaap van Duijn. De commissie zal nog dit voorjaar haar advies uitbrengen aan het Rijk, de provincie, de waterschappen en de gemeenten in de regio.

De adviescommissie Mooi Delfland is een initiatief van het Randstad-Urgentprogramma Mooi en Vitaal Delfland. Minister Verburg en wethouder Van der Kamp zijn de bestuurlijke trekkers van het programma.

Subsidies
De gemeente Gorinchem ontvangt een subsidie van ¤ 53.920,- voor hett project 'Bruggen Bouwen'.

Skills Netherlands ontvangt een subsidie van ¤ 100.000,- voor het pproject 'Skills Master 2008''.

Het Bureau KIS Leerpark te Dordrecht ontvangt een subsidie van ¤ 1229.600,- voor het project 'Onderwijsleerbedrijf Leonardo Experience' .