Provincie Friesland
Dit is een persbericht van de provincie Fryslân, gemeente Ferwerderadiel, Wetterskip Fryslân, LTO-Noord en it Fryske Gea

PERSBERICHT

Nummer: 070/GH
Datum: 11 maart 2008

Gebiedsontwikkeling Ferwerderadiel van start

In Ferwerderadiel start een proces van gebiedsontwikkeling. Het proces heeft als doel om de landbouw in het gebied te verbeteren en tegelijkertijd de wensen van de streek op het gebied van natuur, water, infrastructuur, recreatie en de leefbaarheid van het platteland te realiseren. Het gaat dan om bijvoorbeeld het oplossen van versnippering, verbeteren van de ontsluiting van kavels en opwaardering van de N357. In de periode september 2007 tot en met januari 2008 is een eerste overzicht gemaakt van kansen en knelpunten in het gebied. De provincie Fryslân, gemeente Ferwerderadiel, Wetterskip Fryslân, LTO-Noord en it Fryske Gea vormen samen de stuurgroep. De stuurgroep wil in nauwe samenwerking met inwoners en belangenorganisaties werken aan de gebiedsontwikkeling.

De stuurgroep is blij dat het project van start kan gaan. De voorzitter Gedeputeerde Anita Andriesen: "In mei 2007 heeft de streek overtuigend 'ja' gezegd tegen het starten van een integraal gebiedsontwikkelingsproces in Ferwerderadiel. Op veel verschillende terreinen zijn in Ferwerderadiel wensen naar voren gebracht. Een breed samengestelde ambtelijke voorbereidingsgroep heeft deze zo goed mogelijk geprobeerd te 'vertalen'." Dit heeft geresulteerd in een startnotitie waarin kansen en knelpunten in het gebied beschreven zijn. Nu wordt gewerkt aan een programma van aanpak dat voor de zomer klaar zal zijn. Om te zorgen voor inhoudelijke bouwstenen wordt er vanaf april voor diverse thema's informatie verzameld. Voor het thema landbouw wordt deze informatie voor een groot deel verkregen uit een in april te houden enquête. Na de zomer wordt het programma van aanpak gepresenteerd aan de streek, waarbij er voor iedereen de mogelijkheid bestaat om mee te denken over en verder inhoud te geven aan het vervolg.

Aanleiding gebiedsontwikkeling
De provincie Fryslân heeft in 2005 de landbouwstructuur in Fryslân laten onderzoeken. De resultaten onderstreepten de conclusie van gemeente en LTO-Noord afdeling Ferwerderadiel dat ontwikkelingen zoals de schaalvergroting in de landbouw, innovatie en het vrijkomen van agrarische bedrijfsgebouwen, nieuwe kansen bieden. In Ferwerderadiel spelen meer ontwikkelingen waaronder op het gebied van de upgrading van de Ljouwerterdyk en de bouw van het gemaal Vijfhuizen. Ook liggen er kansen op het gebied van natuur, recreatie, water en leefbaarheid die in het proces van gebiedsontwikkeling tegelijkertijd en samen met de streek kunnen worden opgepakt.

---- --