CPNB


Persbericht 4-2-2008
Boekenweek 2008 van woensdag 12 tot en met zaterdag 22 maart Boekenweek belicht derde leeftijd

Onder het motto VAN OUDE MENSCHEN... De derde leeftijd en de letteren vindt van woensdag 12 t/m zaterdag 22 maart de Boekenweek plaats. Vandaag werden in het Bimhuis te Amsterdam het programma en de oplages bekendgemaakt.

Het Boekenweekgeschenk De pianoman van Bernlef kent een recordoplage van 960.000 exemplaren. Dit is een stijging van 5,5% ten opzichte van vorig jaar. Renate Dorrestein schreef het Boekenweekessay Laat me niet alleen dat in een oplage van 76.000 vanaf 12 maart in de boekhandel ligt. Beide auteurs zullen tijdens de Boekenweek op tournee gaan door het land voor lezingen en signeersessies.

Zondag 16 maart rijden er twee NS-treinen met jazzmusici door het land. Bernlef is gastprogrammeur van dit programma, dat met een concert op het Station Bijlmer in Amsterdam wordt afgesloten. Die dag geldt het Boekenweekgeschenk De pianoman als gratis vervoersbewijs in de trein.

De Boekenweek wordt dinsdagavond 11 maart geopend met `Het Eeuwig Jong Boekenbal'. De Vlaamse auteur Tom Lanoye verzorgt het openingsprogramma.

Jazz in de trein op zondag 16 maart
Als hommage aan de liefde van Bernlef voor jazz rijden er zondag 16 maart twee treinen met jazzmusici door het land. Gastprogrammeur Bernlef heeft de jazzmusici Louis van Dijk en Benjamin Herman uitgenodigd voor dit programma. De treinen ontmoeten elkaar op het Station Bijlmer waar de jazzmusici deze dag met een gezamenlijk concert zullen afsluiten.

Voor het zevende achtereenvolgende jaar is het Boekenweekgeschenk één dag in de Boekenweek geldig als vervoersbewijs in de trein. Het aanbod geldt voor zondag 16 maart, de 2e klasse en voor alle binnenlandse treinen. Een cadeautje van NS, hoofdsponsor van de Boekenweek. Boekenweekaffiche van Tim Ayres

Boekenweekaffiche
Beeldend kunstenaar Tim Ayres (1965) heeft het affiche voor de Boekenweek ontworpen. Het kunstenaarsaffiche zal in boekwinkels, bibliotheken en abri's op straat te zien zijn. Anthon Beeke, Jan Wolkers, Lucebert,
Karel Appel, Reza Abedini en anderen gingen hem voor.

Boekenweek-cv
In de openbare bibliotheken is tijdens de Boekenweek het, geheel aan Bernlef gewijde, Boekenweek-cv beschikbaar. Het Boekenweekgeschenk is voor het derde achtereenvolgende jaar verkrijgbaar bij inschrijving als betalend lid bij de openbare bibliotheek. Ook krijgen nieuwe bibliotheekleden een Boekenbon van EUR 5,00 cadeau.

Het Boekenweekgeschenk is tijdens de Boekenweek in de boekhandel verkrijgbaar bij aankoop van ten minste EUR 11,50 aan Nederlandstalige boeken (zolang de voorraad strekt). Het Boekenweekessay van Renate Dorrestein is vanaf woensdag 12 maart verkrijgbaar voor EUR 2,50.

Zie ook www.boekenweek.nl.