Technische Universiteit Delft

Enzymen op maat
door M&C

Intreerede van Prof.dr. I.W.C.E. Arends: "Enzymen op maat"

12 maart 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mw. Prof.dr. I.W.C.E. Arends | Faculteit Technische Natuurwetenschappen

Enzymen op maat
Enzymen kunnen ook buiten de cel worden ingezet om chemische reacties uit te voeren. Het gebruik van deze zogenaamde geïsoleerde enzymen kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van bestaande processen voor de productie van bv. geneesmiddelen en geurstoffen. Enzymen fungeren in dit geval als biokatalysatoren die leiden tot een hogere opbrengst en minder afvalproducten.

Behalve de moleculen waarvoor enzymen in de natuur ontworpen zijn, kunnen enzymen ook reacties faciliteren met andere moleculen, zoals oxidatiereacties, reductiereacties, en reacties waarbij een koolstof-koolstof binding wordt gevormd. Enzymen zijn eiwitten, die hun eigenschappen danken aan een uitgekiende driedimensionale structuur, en een actief centrum waar zich o.a. metaalatomen zoals ijzer en koper in bevinden. Ondanks de enorme kennis op dit gebied is het vaak niet mogelijk om een enzym te vinden dat past bij de reactie die men zou willen uitvoeren. Daarom dienen enzymen op maat te worden gemaakt. De aanpak waar in de Arends-groep voor is gekozen is om redox-metalen in te bouwen in bestaande eiwitten. Daarnaast worden ook grote hoeveelheden enzymen versneld tot expressie gebracht, waarna de enzymen met de gewenste eigenschappen worden geselecteerd.

In de toekomst zal er grote behoefte zijn aan nieuwe gereedschappen om natuurlijke materialen als grondstof in te zetten. Niet alleen voor biobrandstoffen dus, maar ook voor zogenaamde biochemicaliën. Hierbij zullen enzymen van grote waarde zijn. Zij stellen ons in staat reacties in de gewenste richting, met de gewenste selectiviteit en onder milde condities uit te voeren.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008