Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Waterstofopslag in nanodeeltjes werkt

11 maart 2008

Chemicus Kees Baldé heeft aangetoond dat waterstof efficiënt opgeslagen kan worden in nanodeeltjes. Hierdoor kan waterstofopslag beter gebruikt worden voor mobiele toepassingen. Baldé ontdekte dat 30 nanometergrote deeltjes van het metaalhydride natriumalanaat gunstige extractie en opslag van waterstof mogelijk maken. Hij promoveert op woensdag 12 maart aan de Universiteit Utrecht.

Waterstof wordt beschouwd als een schoon opslag- en transportmiddel voor energie. Daarom zijn veel toekomstscenario's gebaseerd op het opslaan en transporteren van waterstof. Voordat deze zogenoemde waterstofeconomie op grote schaal toegepast kan worden, moeten er nog verschillende hindernissen genomen worden. Eén daarvan is de opslag van waterstof. Een veelbelovende methode om waterstof op te slaan, is via absorptie in een metaalhydride. Een nadeel van deze methode is dat waterstofopname- en loslaatsnelheden laag zijn voor metaalhydriden. Hiervoor zou het verkleinen van de deeltjesgrootte van het metaalhydride tot nanometerschaal een oplossing kunnen zijn.

Baldé toont aan dat deeltjes natriumalanaat van 30 nanometer zeer efficiënt waterstof opslaan. Door het toevoegen van een titaniumkatalysator is een verdere deeltjesverkleining tot 20 nanometer mogelijk, waardoor waterstof nog efficiënter wordt opgeslagen. Daarnaast is het deactivatieproces van de titaniumkatalysator bestudeerd omdat deactivatie de opslag- en loslaatsnelheid van waterstof remt. Er zijn structurele eigenschappen gevonden die invloed hebben op de activiteit van de katalysator. Deze kennis kan gebruikt worden om een betere katalysator te ontwikkelen.

Dit project is uitgevoerd binnen het Duurzaam Waterstof programma van ACTS (Advanced Chemical Technologies for Sustainability) onder leiding van prof. dr. ir. K. de Jong en prof. dr. F. Habraken. ACTS is het publiek-private samenwerkingsverband binnen NWO op het gebied van duurzame chemie en katalyse. Samen met het gebied Chemische Wetenschappen vormt ACTS het loket voor de chemie- en technologiegerelateerde subsidieaanvragen in combinatie met life sciences en fysica.

..............................

Meer informatie bij:

* drs. Kees Baldé (Universiteit van Utrecht)
* c.p.balde@uu.nl

* promotie: 12 maart

* promotoren: prof.dr.ir. K.P. de Jong en dr. J.H. Bitter