Universiteit van Amsterdam

Life Watch koppelt Europese gegevens over biodiversiteit

Wetenschappers kunnen datasets online uitwisselen en analyseren

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is coördinator van Life Watch, een initiatief om te komen tot een grote Europese onderzoeksinfrastructuur op het gebied van biodiversiteit. In deze online netwerkstructuur worden diverse databanken uit de deelnemende landen samengebracht en aangevuld met analysesoftware. In 'virtuele laboratoria' worden datasets geanalyseerd met wiskundige modellen, waarmee ook toekomstscenario's kunnen worden uitgerekend, bijvoorbeeld voor toekomstige klimaatverandering. Dertig universiteiten, onderzoeksinstellingen en andere organisaties uit achttien Europese landen nemen deel aan het project.

De databanken bevatten gegevens over aantallen planten en dieren in Europa, maar ook data over abiotische factoren als waterkwaliteit, grondgebruik en andere geografische informatie. Van belang is ook de koppeling met gegevens van aardobservatie vanuit de lucht. Het verbinden van heterogene databestanden is een technologische uitdaging, die ervoor moet zorgen dat de toegankelijkheid van gegevens uit onderzoeksprojecten verbetert. De combinatie van verschillende bronnen levert bovendien nieuwe onderzoeksmogelijkheden op. Life Watch stelt wetenschappers en andere gebruikers in staat data en methoden met elkaar te delen en online, in 'virtuele laboratoria', te analyseren.

Verwachte praktische toepassingen van Life Watch zijn het modelleren van de verspreiding van planten en dieren bij klimaatverandering, of de verspreiding van ziekteverwekkende organismen bij verschillende weersomstandigheden. Een eerder voorbeeld van een toepassing van heterogene data en wiskundige modellen is het ook aan de UvA ontwikkelde Netherlands Bird Avoidance Model (zie onderstaande verwijzing). Hierin worden gegevens over vogeltrek en weersomstandigheden in een model geladen dat de dichtheid van vogels in de buurt van een vliegveld voorspelt. Op die manier kunnen botsingen van vliegtuigen met trekvogels worden beperkt.

Het huidige project, waarvan de UvA coördinator en penvoerder is, betreft een voorbereidingsfase. De Europese Commissie heeft voor deze voorbereiding 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. In de komende drie jaar moet de technische voorbereiding rondkomen en duidelijk worden welke partijen de bouw en de exploitatie van de infrastructuur zullen betalen. De verwachting is dat de eigenlijke infrastructuur voor het grootste deel gefinancierd gaat worden door (de onderzoeksministeries van) de deelnemende landen. De kosten van de constructie worden geschat op 370 miljoen euro, die van de exploitatie op jaarlijks circa 70 miljoen.

Lancering op 12 maart

De eerste fase van het project wordt officieel gelanceerd op woensdag 12 maart in Science Center Nemo te Amsterdam. Hierbij worden presentaties gegeven over de Europese onderzoeksstructuren en hun samenhang door onder anderen Wouter Los (UvA, coördinator Life Watch), Bob Jones (CERN) en Han Dolman (Vrije Universiteit). Tijd: 14.00-17.30 uur.

Verwijzingen
Meer informatie over Life Watch Netherlands Bird Avoidance Model