FNV

11-3-2008 Niet alles is koek en ei voor zelfstandigen

De nota van het kabinet over zelfstandig ondernemers zonder personeel besteedt nauwelijks aandacht aan de inkomenspositie van zelfstandigen. Zelfstandigen zonder personeel blijken een lager inkomen te hebben dan werknemers.

Woensdag 12 maart bespreken de Tweede Kamer Commissies van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financien de analyse van het kabinet over zzp'ers in Nederland. De FNV heeft in een brief aan de kamercommissies haar kanttekeningen bij de analyse geplaatst.

Naast de inkomenspositie van de zzp'er mist de FNVaandacht voor het fenomeen van (nood)gedwongen zelfstandigheid of schijnzelfstandigheid. De FNV heeft de indruk dat in bepaalde sectoren een toenemende groep werknemers door hun werkgever c.q. hun opdrachtgever min of meer gedwongen wordt om te werken via een zelfstandige constructie in plaats van via een arbeidscontract. De opdrachtgever/werkgever ontloopt zodoende een aantal sociale heffingen en wentelt het risico op werkloosheid en ziekte en arbeidsongeschiktheid af op de zelfstandige. Het arbeidsrecht komt hierdoor buitenspel te staan.

De FNV is dan ook bijzonder geinteresseerd in het onderzoek naar schijnzelfstandigheid dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd.

Open de bijlage voor de volledige brief van de FNV

{icon_pdf.gif} werken aan ondernemend nederland