Ingezonden persbericht

Persbericht
Utrecht, 11 maart 2008

Op Dag van de Zelfstandige blijkt zzp'er vaak onvoldoende verzekerd Onderzoek Fortis ASR: zzp'er terdege bewust van risico's

Vanaf morgen is de tweede woensdag van maart uitgeroepen tot Dag van de Zelfstandige door PZO, de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers. Het merendeel (78%) van de Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp'ers) blijkt zich goed bewust te zijn van de risico's die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt. Bijna 3 op de 4 (74%) heeft naar eigen zeggen privé en zakelijke financiën goed op elkaar afgestemd. Toch geeft 42% toe niet alle benodigde verzekeringen te hebben afgesloten. "Ik stel het regelen ervan vaak uit," aldus één op de vijf zelfstandigen (20%). Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 625 Nederlandse zzp'ers, uitgevoerd in opdracht van Fortis ASR.

Zzp'ers maken zich het meeste zorgen om het risico om arbeidsongeschikt te raken (52%), ziek te worden (49%) of om het inkomen bij pensionering (43%). Hoewel ze deze risico's onderkennen, geven veel zelfstandigen aan zich hier niet voor te hebben verzekerd. Zo'n 36% heeft een verzekering die arbeidsongeschiktheid dekt en 44% is verzekerd voor het pensioeninkomen. Bijna tweederde (64%) heeft dus geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, hoofdzakelijk vanwege de kosten.

Administratie
"Zelfstandigen hebben vooral in het begin moeite hun financiële administratie goed te regelen. In het eerste jaar is de zzp'er vooral druk met het werven van opdrachten en klanten en vergeet hij of zij vaak een aantal financiële zaken goed te regelen", zegt Ivonne van de Visch, segmentmarketeer bij Fortis ASR. "Daarbij vergeet de thuiswerkende zzp'er nogal eens, dat er op verzekeringsgebied sprake is van een verschil tussen de privépersoon en de onderneming." Gemiddeld besteden zzp'ers 2,8 uur aan hun administratie.

Eens zzp'er, altijd zzp'er
Met ruim 400.000 werkzame personen vormen zzp'ers een steeds grotere en belangrijkere groep in de Nederlandse samenleving. De verwachting is dat er in 2010 één miljoen zzp'ers zijn*. Zzp'ers kiezen overtuigd voor hun status als zelfstandige. Meer dan de helft (52%) denkt altijd zzp'er te blijven en heeft geen ambitie personeel aan te nemen.

De belangrijkste reden om zzp'er te worden:

1. Vrijheid/onafhankelijkheid (22%)

2. Werk en privé beter combineren (17%)

3. Volledig zelfstandig werken (15%)

"De wens om zelfstandig en in vrijheid te werken, brengt met zich mee dat zzp'ers zelf hun financiële zaken moeten regelen," zegt Ivonne van de Visch. "Door de uitkomsten van dit onderzoek hebben wij besloten om in april een speciaal pakket voor zzp'ers op de markt te brengen: het ZZP Combipakket. Hierin zijn zowel de privé- als de zakelijke schadeverzekeringen en de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in een overzichtelijk pakket samengebracht. Door de combinatie bevat het een aantrekkelijke korting op de gebruikelijke verzekeringen, waardoor zelfstandige ondernemers overzichtelijk en goedkoop hun risico's hebben afgedekt."


*Bron: ZZP Nederland

Fortis ASR
Fortis ASR biedt particulieren en bedrijven via het intermediair een compleet assortiment verzekeringen en financiële producten. Fortis ASR is onderdeel van Fortis Verzekeringen Nederland N.V., dat met een gemiddeld marktaandeel van meer dan 10% tot de top drie van verzekeraars in Nederland behoort. Daarnaast behoort tot Fortis Verzekeringen Nederland een aantal specialistische verzekeraars: De Amersfoortse, Ardanta, Europeesche Verzekeringen en Falcon Leven. Fortis Verzekeringen Nederland N.V. maakt deel uit van Fortis, een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 32,3 miljard (29/02/2008), behoort Fortis tot de 15 grootste financiële instellingen van Europa. De sterke solvabiliteit, de aanwezigheid in 50 landen en de toewijding en het professionalisme van haar 60.000 medewerkers, stellen Fortis in staat mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening.

Voor meer informatie
Martine Klijn
Telefoon (030) 257 92 08
Mobiel 06 51 17 52 64
martine.klijn@nl.fortis.com
www.fortisasr.nl