Gemeente Arnhem

Ontwikkelingsvisie Spijkerbroek (11-03-08)
Draagvlak voor ontwikkelingsvisie Spijkerbroek

Samen met de bewonerswerkgroep Spijkerbroek heeft de gemeente Arnhem een ontwikkelingsvisie voor Spijkerbroek, het gebied rondom bouwspeelplaats Thialf, de driehoek Hertogstraat/Emmastraat, Thorbeckestraat en de spoorlijn opgesteld. Daarmee is een basis gelegd voor de verbetering van het woon- en leefklimaat dat lange tijd door de prostitutie onder druk heeft gestaan. Na de presentatie van de visie aan alle bewoners van het gebied eind februari jl., zal de gemeenteraad op 21 april a.s. een besluit over de visie nemen. Het college heeft tevens kennisgenomen van het zogenaamde procesboek, waarin de participatie van bewoners tot nu toe is beschreven, met een doorkijk naar het vervolg.

Belangrijke elementen in de visie zijn: Thialf blijft en wordt nog meer toegankelijker voor de buurt, veel markante panden (voormalige prostitutiepanden) worden gerenoveerd, sloop van de Dullertflat aan de Dullertstraat en sloop van de voormalige school aan de C.A. Thiemestraat waarvoor woningbouw terugkomt (variërend van 11 tot 15 meter), rondom Thialf gecombineerd met maatschappelijke voorzieningen. De voormalige melkfabriek achter de Dullertflat zou behouden moeten blijven (maar is in particuliere handen), tussen spoor en scholen aan de Thorbeckestraat komt een groene ecologische zone die aansluit op de lange lijnen vanuit het Arnhems Broek en Presikhaaf. De bewonersgroep heeft ook ideeën voor de Thorbeckestraat aangedragen: door een knip is er meer ruimte voor groen. Tot slot zou een markant gebouw bij de Vospoort een mooie afronding van dit deel betekenen.

Participatie succesvol
In mei 2006 is de Overleggroep Spijkerbroek in het leven geroepen, waarin de gemeente Arnhem samen met de bewonerswerkgroep Spijkerbroek heeft gewerkt aan het opstellen van een ontwikkelingsvisie voor het gebied. Een eerder gepresenteerde visie in 2005 door de toenmalige projectwethouder, kreeg geen draagvlak en is teruggenomen. Daarop volgde de toezegging dat een nieuwe visie in samenspraak met de bewoners tot stand zou moeten komen.
Hoe dit bijzondere proces is verlopen, is terug te lezen in het procesboek. De bewoners hebben een cruciale rol gespeeld tot nu toe en dat blijft zo in de komende periode, waarin de plannen uitgewerkt moeten worden.
Al met al is het proces met de bewoners succesvol verlopen en is gezamenlijk een visie opgesteld waar zowel gemeente als bewoners enthousiast over zijn.