Provincie Drenthe

Bodemsanering te Hoogeveen

Gedeputeerde staten van Drenthe maken bekend dat zij op 8 november 2007 een nader onderzoek en de melding (artikel 28 van de Wet bodembescherming (WBB)) van een sanering van bodemverontreiniging hebben ontvangen van Aannemingsbedrijf A. ter Stege BV.

Het betreft de locatie "Schepers" te Hoogeveen (drie sublocaties Vos van Steenwijklaan 28-32, Kalkovenstraat 1-5 en Vos van Steenwijklaan 34 te Hoogeveen), gemeente Hoogeveen.

Uit het nader onderzoek blijkt dat er sprake is van drie gevallen van ernstige bodemverontreiniging waarvoor spoedige sanering noodzakelijk is.

Voor de sanering van de drie gevallen is een integraal saneringsplan opgesteld.

Het doel van de sanering is het zoveel mogelijk verwijderen van de verontreiniging.

De bovengrond wordt schoongemaakt zodat de kwaliteit geschikt is voor het beoogde gebruik.

In de bodemlaag van 1 m tot 5 m beneden maaiveld worden de mobiele verontreinigingen verwijderd tot beneden de tussenwaarde, waarbij verontreinigingen in de grond zoveel mogelijk worden verwijderd om nalevering naar het grondwater te minimaliseren. Voor de (totale) ondergrond (inclusief de laag tot 5 m beneden maaiveld) geldt dat ten minste een stabiele eindsituatie wordt bereikt (trede 3 van de saneringsladder). Dat betekent dat er na de sanering nog een grote restverontreiniging overblijft.
De zorg voor deze restverontreiniging zal in een zorgplan worden beschreven.

De actieve saneringsperiode wordt ingeschat op drie jaar. De sanering bestaat uit een combinatie van conventioneel saneren (ontgraven bronzones) en een aanvullende in-situsanering om de niet conventioneel te verwijderen verontreinigen in grond en grondwater te reduceren. Na de uitvoering van de grondsanering zal de kwaliteit van het diepere grondwater (onder de leemlaag) onderzocht worden. Indien blijkt dat sanerende maatregelen van het diepere grondwater nodig zijn, zal het saneringsplan hierop worden aangepast. De grondsanering start medio 2008 zal vijftien weken duren, de grondwatersanering zal drie jaar duren.

In het kader van de WBB, artikel 29 en artikel 37, hebben gedeputeerde staten van Drenthe de ernst en spoed vastgesteld en op grond van artikel 39 van de WBB zijn zij van plan in te stemmen met het saneringsplan.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de projectleider bodemsanering, de heer H.A. Booij, telefoonnummer (0592) 36 58 74.

Zie ook:


* Ontwerpbeschikking (pdf)