Persberichten Lekstroom, 11.40 uur

Utrecht, 11-03-2008

Auto gestolen

VIANEN Op maandag 10 maart werden autosleutels en vervolgens een hele auto gestolen.

Een 49-jarige man uit Tilburg parkeerde maandagochtend zijn auto bij de nieuwbouw aan de Limiet om daar in de bouw aan het werk te gaan. Hij hing zijn jas op in een bouwkeet en ging rond 07.00 uur aan de slag. Toen hij rond 15.45 uur in de bouwkeet terugkwam en zijn jas pakte, merkte hij dat de autosleutels waren gestolen. Toen hij vervolgens ging kijken op de plek waar hij zijn auto geparkeerd had, bleek die eveneens te zijn gestolen.

De auto die is gestolen is een zilverkleurige Mercedes, type 220 CDI sport coupé en is van het bouwjaar 2002. Het kenteken begint met de cijfers 67.

Aan getuigen die mogelijk de betreffende Mercedes op maandag hebben zien rijden of hem ergens in Vianen hebben zien staan, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Themaweek Alcohol en Opvoeding

HOUTEN De politie ondersteunt de gemeente Houten bij de themaweek Alcohol en Opvoeding. De politie doet dat door het controleren van bestuurders in het verkeer die mogelijk in strijd met de wet met te veel alcohol op toch gaan rijden. Dit controleren doet de politie echter niet alleen deze week, maar gedurende het gehele jaar. Alcohol en verkeer gaan immers niet samen. In 2007 zijn bij diverse controles in de gemeente Houten 69 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol en werden 11 rijbewijzen ingevorderd. Naast deze controles in het verkeer let de politie ook op het nuttigen van alcohol op straat. Dat is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Houten verboden. De politie controleert dit omdat veel meldingen van (jeugd)overlast gepaard gaat met alcoholgebruik. Hieronder volgen een aantal (veronder)stellingen met daarbij een uitleg.

In een glas jenever zit meer alcohol dan in een glas bier

Nee. In ieder standaardglas zit ongeveer 10 gram alcohol. Je moet natuurlijk wel het juiste glas gebruiken (geen jenever in een bierglas).

Je wordt juist actiever en scherper van alcohol of drugsgebruik

Nee. Onder invloed van alcohol of drugs neemt de reactiesnelheid af, wordt het moeilijker om afstanden in te schatten en wordt het gezichtsveld steeds smaller. Andere kenmerken zijn overschatting van het eigen kunnen en een gebrek aan zelfkritiek. Je wordt dus overmoedig terwijl je in feite steeds slechter presteert/rijdt.

De invloed van alcohol op het zichtbare gedrag van de drinker is duidelijk genoeg om te kunnen beoordelen of hij nog mag rijden

Nee. De rijvaardigheid (reactievermogen, concentratie e.d.) wordt alleen bepaald door het aantal glazen en is niet af te leiden uit de manier waarop iemand zich gedraagt. Het zichtbare gedrag van drinkers kan bij dezelfde hoeveelheid alcohol heel verschillend zijn.

Alcoholgebruik vernauwt het blikveld. Ook wordt de reactiesnelheid vertraagd. Ervaren drinkers hebben hier minder last van

Nee. De invloed op het blikveld (zogenaamd tunneleffect) en op de reactiesnelheid is voor incidentele drinkers en regelmatige drinkers precies gelijk. Bij een alcoholpromillage van1,3 vertraagt de reactiesnelheid met 0,5 seconde. Bij een snelheid van 80 km/uur is de remweg dan 11 meter langer.

Je bent strafbaar als je in een auto, motor, brommer/scooter met te veel alcohol op aan het verkeer deelneemt

Ja. Bestuurders die hun rijbewijs langer dan 5 jaar hebben, zijn in wettelijke overtreding als bij de ademanalyse op het politiebureau de limiet van 0,5 wordt overschreden. Voor bestuurders die hun rijbewijs korter dan 5 jaar in bezit hebben (beginnende bestuurder) geldt een limiet van 0,2. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes (tenminste 220,-) tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.

De beste preventie van rijden onder invloed is om nooit meer dan 2 glazen alcohol te drinken als er nog gereden moet worden

Nee. Het is gemakkelijker om nee te zeggen tegen het eerste glas dan tegen het derde glas. De praktijk wijst uit dat het meest veilige advies luidt: Drink geen druppel alcohol als je nog moet rijden.

Als je bent veroordeeld wegens het rijden onder invloed heb je een strafblad

Ja. Rijden onder invloed is een misdrijf en geen overtreding. Dit betekent automatisch dat je een strafblad krijgt. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes (tenminste 220,-) tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.

Als je bent aangehouden vanwege het rijden onder invloed kun je altijd je rijbewijs behouden

Nee. Als je meer dan 1,40 in je bloed hebt, wordt je rijbewijs ingevorderd. De Officier van Justitie bepaalt dan wanneer je het rijbewijs terug krijgt. Bij 0,65 krijg je een rijverbod van 1 uur. Hoe hoger het promillage, hoe langer het rijverbod is dat je krijgt opgelegd. Als je ondanks een rijverbod toch gaat rijden, pleeg je een misdrijf.

Na een nachtje slapen is alle alcohol weg, ook als je veel hebt gedronken

Nee. Gemiddeld heeft de lever 1,5 uur nodig om 1 glas alcohol af te breken. Na 8 uur slapen kan er dus nog steeds alcohol in het bloed zitten. Er rijden heel wat chauffeurs s morgens vroeg onder invloed, omdat ze de avond ervoor stevig gedronken hebben.

Als je veel koffie drinkt, onderdruk je het effect van alcohol

Nee. De rijvaardigheid wordt bepaald door de hoeveelheid alcohol in je bloed en in je centrale zenuwstelsel. Koffie heeft daar geen invloed op! Maar ook van goed eten, fanatiek dansen, liters water drinken, braken of frisse lucht, word je niet eerder nuchter.

Bij 17 % van alle verkeersongevallen is alcohol in het spel

Ja, maar dit is een schatting. Bij zeer zware en dodelijke ongevallen wordt van het slachtoffer geen bloedproef afgenomen. Daarom is het exacte percentage moeilijk vast te stellen.

Meer informatie
Klik hier naar de informatie over alcohol en drugs in het verkeer op de internetsite van Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).