Babbeltruc

Achterhoek, 12-03-2008 o De politie krijgt de laatste tijd regelmatig belletjes dat mensen zich met een babbeltruc vooral bij ouderen naar binnen trachten te kletsen. Wanneer dit eenmaal is gelukt, mist men na afloop soms geld of bankpasjes. Dat de dieven brutaal zijn blijkt uit het feit dat men nog even belt voor de pincode. Wees alert en waarschuw altijd de politie.

Ze willen een boek over de oorlog schrijven en hebben daarvoor de verhalen van oudere mensen nodig. Het lijkt een goede gedachte maar de ervaring van de laatste tijd leert dat de jongedames die zich hiermee bezig houden het meestal op geld of bankpasjes van de bewoners hebben voorzien.

Wanneer men de pincode niet aantreft wordt er brutaalweg opgebeld. Men zegt van de bank te zijn en voor het omwisselen van de bankpas heeft men de pincode nodig. Dit is niet juist want medewerkers van een bank zullen nooit om een code van een pinpas vragen.

Of een voorval van afgelopen zaterdag 8 maart in Neede hiermee te maken heeft is nog onduidelijk. Op de Caecilienkamp werd bij diverse oudere mensen laat op de avond (na 23.00 uur) aangebeld. Een jongeman zou voor een vereniging aan het collecteren zijn. Niemand van de oudere bewoners liet de jongeman binnen of gaf hem geld. De politie heeft ook deze zaak in onderzoek.

In eerdere onderzoeken heeft de politie gemerkt dat ouderen zich vaak schamen omdat ze opgelicht zijn. De politie heeft begrip voor deze reactie maar vraagt hen, in het belang van het onderzoek, het gebeurde te melden. Men kan bellen naar 0900-8844.