Gemeente Hengelo

Actueel

Bredeschoolnetwerken en Zorgteams in heel Hengelo

Hengelo, 11 maart 2008

Bredeschoolnetwerken en Zorgteams in heel Hengelo

Vanaf september gaan in alle stadsdelen Zorgteams en Bredeschoolnetwerken van start. Door intensievere samenwerking wordt de zorg en hulp voor kinderen in Hengelo nog beter. Op 12 maart ondertekenen Wethouder Janneke Oude Alink en vijftien organisaties hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. De naam:

t Klimrek Hengelo, opgroeien in de wijk.

Met een verbeterde structuur rond preventie en zorg streven de samenwerkingspartners ernaar de zorg voor kinderen zo licht mogelijk, zo snel mogelijk, zo kort mogelijk en zo nabij mogelijk te organiseren (het zogenaamde zo-zo-zo beleid). Om dit doel te bereiken krijgt elk stadsdeel een Bredeschoolnetwerk en een Zorgteam.

Bredeschoolnetwerk

In het Bredeschoolnetwerk ontwikkelen de samenwerkende partners in de wijk een programma met activiteiten voor kinderen van 0-14 en hun ouders. Het programma kan variëren naar gelang de wijkpopulatie en wensen van ouders, kinderen en professionals. Het kan gaan om een aanbod van naschoolse activiteiten voor kinderen of bijvoorbeeld voorlichting en opvoedingsondersteuning voor ouders en weerbaarheidstrainingen. Maar ook projecten in het kader van veiligheid en woonomgeving zijn opgenomen in het programma evenals activiteiten gericht op taal en educatie.

Zorgteam

In het Zorgteam werken vaste medewerkers van het Algemeen Maatschappelijk Werk, de Jeugdgezondheidszorg en het Bureau Jeugdzorg samen om de hulp aan gezinnen met vaak complexe/meervoudige problematiek te organiseren.
Wanneer scholen en voorschoolse voorzieningen ondersteuning nodig hebben bij lichtere problematiek of een consultvraag, kunnen zij een beroep doen op een vast koppel van schoolverpleegkundige en schoolgericht maatschappelijk werker.

Succesvolle proef in Hengelo-Zuid

Vanaf september 2005 heeft in Hengelo-Zuid de pilot t Klimrek gedraaid. Op grond van de positieve ervaringen in de pilot is een plan van aanpak gemaakt voor heel Hengelo.

Start in september

In september 2008 gaan in alle stadsdelen van Hengelo Zorgteams en Bredeschoolnetwerken van start. Op 12 maart tekenen alle partners in de jeugdnetwerkstructuur een samenwerkingsovereenkomst om de gemaakte afspraken formeel te bekrachtigen.
De optimalisering van de zorgstructuur voor 0-12 met in ieder stadsdeel een Zorgteam maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de Centra voor Jeugd en Gezin in Hengelo. Die gaan volgend jaar draaien.