Gemeente Lansingerland


Informatieavond Mobiliteitsplan succesvol

infoavond mobiliteit Op donderdagavond 6 maart jl. vond in zalencentrum Rehoboth in Berkel en Rodenrijs een informatieavond plaats over het Mobiliteitsplan dat voor Lansingerland ontwikkeld wordt. Uit de drie kernen kwamen zon 80 geĂŻnteresseerden naar de avond.
Om ook de bewoners van Bleiswijk de mogelijkheid te bieden naar de informatieavond te komen, was er door de gemeente busvervoer geregeld. Men reageerde hier erg enthousiast op, ook vanuit het oogpunt dat de busverbinding Bleiswijk Berkel op dit moment wordt gemist.

Opening

Wethouder Hans de Rijke opende om 20.00 uur de avond. In zijn opening legde hij de nadruk op de meerwaarde van het Mobiliteitsplan voor de gemeente Lansingerland en dat de betrokkenheid van burgers en/of belanghebbende voor de gemeente van groot belang is. Daarom wordt deze groep van het begin tot het eind betrokken bij de totstandkoming van het Mobiliteitsplan.

Hierna gaf de projectleider van de gemeente, Wim Abels, een presentatie. In deze presentatie werd de ontwikkeling van de bestuursopdracht Mobiliteitsplan weergegeven. Het eindresultaat is een bestuurlijk vastgesteld driedelig Mobiliteitsplan dat bestaat uit een:
1. Vervoersvisie: een visie op mobiliteit in de gemeente Lansingerland

2. Bereikbaarheidsvisie: een visie op de bereikbaarheid van de gemeente Lansingerland

3. Uitvoeringsplan: maatregelenpakketten voor 2009-2010, 2011 2014 en 2015 - 2020

Daarnaast is het plan van aanpak en de planning van de opdracht besproken.

Tot slot heeft de projectleider van Goudappel Coffeng, Patrick van der Graaff, in het kort het doel van de avond verteld. Hij gaf aan dat deze avond met name bedoeld is om de knelpunten en vraagpunten te inventariseren. Na de presentatie van Patrick van der Graaff, opende wethouder Hans de Rijke officieel de E-spraak voor Lansingerland. Hij prikte daarvoor de eerste punaise op de plattegrond van Lansingerland. Met deze punaise geeft hij aan dat er een goede busverbinding moet komen, welke de kernen van Lansingerland en halte Rodenrijs met elkaar verbindt.

Informatiemarkt

Na de opening van E-spraak werd de informatiemarkt gestart. Op de markt werden een zestal verkeerskundige themas gepresenteerd. Bij ieder thema was een medewerker van de gemeente of van Goudappel Coffeng aanwezig om de burgers te woord te staan. Burgers konden direct hun knelpunten en vraagpunten aangeven, maar konden er ook voor kiezen om deze achteraf schriftelijk in te dienen. Daarnaast werd aandacht besteed aan E-spraak en kon men zich opgeven om zitting te nemen in de klankbordgroep.

De verkeerskundige themas zijn:

1. Bereikbaarheid

2. Fietsroutes en fietsparkeren

3. Geluid/lucht en trillingshinder

4. Parkeren

5. Ketenmobiliteit en openbaar vervoer (ketenmobiliteit is de aansluiting van verschillende soorten vervoer op elkaar, bijvoorbeeld P&R voorzieningen)

6. Verkeersveiligheid.

Alle stands werden goed bezocht. Een aantal onderwerpen waarover is gesproken, zijn:


- De parkeernormering bij Vinexwijken, parkeren buurtschap Kruisweg en parkeren bij halte Rodenrijs;


- Veiligheid van fietsenstallingen;


- Veiligheid van de weg langs de HSL;


- Busverbinding tussen Bleiswijk en Gouda wordt gemist, aangezien daar o.a. de huisartsenpost zit;


- Het knippen van de Noordeindseweg om zo het sluipverkeer rondom Planetenweg en Oostersingel tegen te gaan;


- Buurtschap Kruisweg omdat hier in de komende jaar veel staat te gebeuren, zoals werkzaamheden aan de N209
en de A12, nieuw bedrijventerrein Prisma, Rottezoomgebied.

De avond verliep goed. Er heerste een ontspannen sfeer en de burgers waren betrokken met het onderwerp. Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk waren op deze avond het best vertegenwoordigd.

Planning

Tijdens de tweede informatieavond voor burgers geven wij informatie over de visie en is er gelegenheid om reacties te geven. De avond vindt medio juni 2008 plaats. Op de derde en laatste avond presenteren wij het uiteindelijke Mobiliteitsplan en is er ook weer de gelegenheid reacties te geven. Deze avond wordt medio november 2008 gehouden. U kunt op deze avond zelf geen formele inspraak plegen, dit dient u schriftelijk te doen.

Formele inspraak

De formele inspraak loopt van 5 november tot en met 17 december 2008. Volgens de planning stelt de gemeenteraad van Lansingerland het Mobiliteitsplan vervolgens in februari 2009 vast.

Contact

Tot 21 maart 2008 kunt u uw knelpunten en vraagpunten kenbaar maken bij de gemeente Lansingerland. U kunt uw reactie schriftelijk, telefonisch of digitaal doorgeven, allen t.a.v. de heer W. Abels.

Gemeente Lansingerland, Antwoordnummer 15016, 2650 VH Berkel en Rodenrijs, tel. (010) 800 40 00, e-mail: info@lansingerland.nl. E-spraak kunt u vinden op www.e-spraak.nl/Lansingerland.

Mobiliteitsplan

Mobiliteitsplan

Mobiliteitsplan