Provincie Groningen

Nieuw bij De Ploeg: de kunst van Abe Kuipers 12 maart 2008

De collectie van acht emaillen panelen van Abe Kuipers is nu ook op deze website te zien. De werken hangen in het provinciehuis. In de tweede helft van de jaren zeventig heeft de provincie deze collectie aangekocht. Van elk paneel zijn ook nog eens meerdere zeefdrukken aanwezig. Tot 1996 hingen ze allemaal in het gebouw van de Provinciale Waterstaat aan de Eendrachtskade.

Het innerlijke reservoir
Abe Kuipers (1918) noemt zichzelf schilder, graficus en vormgever. In het verleden is hij even lid van De Ploeg geweest. In de jaren zeventig werd hij bekend met zijn zeefdrukken.
Op 4 november 2007 ging de documentaire 'het innerlijke reservoir', een portret van de kunstenaar Abe Kuipers, in première. De film is tot en met 23 maart te zien in het Groninger Museum ter gelegenheid van een tentoonstelling van de pasteltekeningen van Abe Kuipers.

De Ploeg
De Groninger Kunstkring De Ploeg werd op 1 mei 1918 in Groningen opgericht. Kunstenaars zoals bijvoorbeeld Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Wiegers en George Martens waren vanaf de oprichting lid. Zij vormden met Hendrik Werkman en Jan Jordens de expressionistische voorhoede. De naam De Ploeg is door Jan Altink bedacht. Hij wilde de Groninger kunst gaan 'ontginnen'.

Nieuw bij De Ploeg: de kunst van Abe Kuipers

12 maart 2008