D66

Zorgvuldigheid bij invoering gratis schoolboeken essentieel

11 maart 2008

D66 is kritisch op het besluit van het kabinet om gratis schoolboeken in te voeren. De partij maakt zich zorgen over ouders uit de laagste inkomensgroepen die bij het huidige voorstel er financieel op achteruit dreigen te gaan. In het huidige stelsel wordt deze groep gecompenseerd bij de aanschaf van lesmateriaal. Maar nu de regering met de gratis schoolboeken de middeninkomens wil ontlasten, wordt de laagste inkomensgroep hiervan de dupe. Wanneer het lespakket van kinderen meer blijkt te kosten dan 308 euro, moeten de ouders bijspringen. Dit betekent een lastenverzwaring voor deze kwetsbare groep. Fractieleider Alexander Pechtold: `Dit is de zoveelste hobbel in de weg wat betreft de gratis schoolboeken. Het wordt steeds onduidelijker welk probleem deze maatregel nu precies oplost'.

D66 is al langer fel tegenstander van de gratis schoolboeken. Pechtold: `Het is onverantwoord om onderwijsgeld in inkomensondersteuning te steken, terwijl er grote problemen zijn in het onderwijs zelf'. Bovendien geven berekeningen van de Voortgezet Onderwijsraad (VO-raad) aan dat de financiële risico's te groot zijn. Daarnaast zegt de Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU) dat de invoering van het voorstel voor zware administratieve lasten zorgt en dat de tijdsdruk te hoog is.

De sociaal-liberalen waarschuwen voor de problemen die zullen ontstaan wanneer de gratis schoolboeken op korte termijn worden ingevoerd. Pechtold vindt dat het wetsvoorstel nog onvoldoende is uitgekristalliseerd. `We zouden vlak na het uitkomen van het rapport over onderwijsvernieuwingen beter moeten weten. Onderwijsvernieuwingen moeten zorgvuldig worden doorgevoerd'.