Met vlas elke dag een schoon shirt Linnen veel duurzamer dan katoen

12/03/2008 11:36

Hoofdproductschap Akkerbouw

Wie elke dag een echt schoon overhemd aan wil, moet voor linnen kiezen. Dat is de uitkomst van een opmerkelijk Frans onderzoek waarin de levenscyclus van een katoenen hemd wordt vergeleken met die van een linnen. Het linnen shirt blijkt vele malen duurzamer te zijn. Goed nieuws voor de vlasteelt, die in Nederland zo'n 3000 hectare land omvat, maar momenteel onder druk staat van de hoge graanprijs.

Wat de graanprijs gaat doen valt niet te voorspellen, maar dat duurzaamheid here to stay is, daaraan twijfelt niemand. Het lijkt daarom zaak voor Nederlandse boeren om niet alle kaarten op graan te zetten. Met vlas gaan zij misschien een duurzamer toekomst tegemoet. De resultaten van het onderzoek (verricht door Bio Intelligence Service in opdracht van de Franse vlasorganisatie CIPALIN maar gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen) wijzen in ieder geval uit dat er toekomst in duurzaamheid kan zitten.

Uit het onderzoek blijkt dat het linnen overhemd goed presteert qua duurzaamheid, maar dat het de katoenen tegenhanger niet op alle punten klopt. Een minpunt voor het linnen shirt is dat het twee minuten langer gestreken moet worden. Dat kost energie, om precies te zijn 14% meer dan bij katoen. Ook van de bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering moeten geen al te hoge verwachtingen worden gekoesterd Zowel het linnen als het katoenen hemd wordt gefabriceerd in Azië, waar de electriciteit voor de productie wordt opgewekt met behulp van steenkool. Produceert het linnen hemd 130 gram CO2, het katoenen broertje is 'goed' voor 128 gram.

Een spectaculair verschil laat wel het waterverbruik zien. Het linnen hemd heeft tijdens zijn leven maar 6,4 liter water nodig, het katoenen hemd drinkt maar liefst 26 liter. Dit heeft voornamelijk met de teelt te maken. De katoenteelt vereist een intensieve irrigatie, terwijl vlas genoeg heeft aan een mals regenbuitje. Zeer groot is ook het verschil in de uitstoot van toxische stoffen, die een gevaar vormen voor flora en fauna in het water. Bedraagt die uitstoot bij het katoenen hemd 90 gram, bij linnen is dat slechts 11 gram. Ook de ongewenste verrijking van het water met voedingsstoffen (fosfaten, nitraten) ligt bij katoen hoger, en wel 18%. Evenals in het geval van de irrigatie vinden deze verschillen hun basis in de teelt. In de katoenteelt worden (veel) meer pesticiden en meststoffen toegepast dan in de vlasteelt.





http://www.productschapakkerbouw.nl