Gemeente Duiven


52e Nationale boomfeestdag

---

afbeelding logo Boomfeestdag Op woensdag 19 maart wordt de 52ste Nationale Boomfeestdag op veel plaatsen in het land gevierd, zo ook in Duiven. De officiële opening van de Boomfeestdag in Duiven wordt om 08.45 uur voor het gemeentehuis verricht door burgemeester Zomerdijk. Een kleine 350 leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen in de gemeente Duiven zijn hierbij aanwezig. Zij lopen vervolgens een bomenroute, waarna zij uiteindelijk of het perceel gelegen tussen de Engsestraat, de Westsingel en de Rijksweg 500 bomen gaan aanplanten.

Het voltallige college onder aanvoering van wethouder Nico Verlaan plant om 11.00 uur dé Boomfeestdagboom. Dit is een oude knotwilg die van een van de Duivense bedrijventerreinen afkomstig is en herplant wordt. De boom wordt in de touwen boven het plantgat gehangen. Van elke deelnemende school helpt dan één leerling het college bij het plaatsen van de boom.

Achtergrond
De Stichting Nationale Boomfeestdag is in 1957 opgericht naar aanleiding van een Wereldmilieuconferentie van de VN, waarin de toenmalige Secretaris-Generaal al waarschuwde voor de enorme gevolgen door de grootschalige ontbossingen die op dat moment plaatsvonden. De VN riep op tot een Wereld Boomfeestdag. Staatsbosbeheer heeft vervolgens de Stichting Nationale Boomfeestdag opgericht, met als doelgroep de jeugd. Zij wordt zich door het planten van een eigen boom bewust van de waarde én het belang van een gezonde natuur en draagt op deze manier bij om haar toekomst te garanderen.

Het verminderen van de CO2 uitstoot is een hot item. Ook Nederland heeft zich verplicht deze uitstoot te verminderen. Als maatregel tegen de CO2 uitstoot mogen landen hun bossen en bomen meetellen. foto Boomfeestdag 2007 Duiven Onderzoek wijst uit dat oude bomen de lucht zuiveren via hun bladermassa en jonge bomen enorm veel koolzuurgas vastleggen, want dit hebben ze nodig om te groeien. Zowel jonge als oude bomen zijn dus onmisbaar.
Tegenwoordig zijn er jaarlijks ruim 400 gemeenten die deelnemen aan de Nationale Boomfeestdag. Ieder jaar worden door meer dan 150.000 kinderen, honderdduizenden bomen en struiken geplant. In de 52 jaar dat de stichting nu bestaat, zijn er al ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant!