Gemeente Overbetuwe


Geen sloopvergunning voor schoorsteen Korevaar Driel
---

De gemeente Overbetuwe heeft de ruïne van oude schoorsteen bij de âplas van Korevaarâ in Driel onlangs op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
Deze oude schoorsteen werd al langer beschouwd als monument en is een van de weinige oorlogsruïneâs in Overbetuwe. Formeel stond het object echter niet op de monumentenlijst.
Inmiddels is dat wel het geval. De schoorsteen en delen van de oven zijn bijzonder vanwege de cultuurhistoriche waarde: De fabriek is niet gaaf bewaard maar getuigt evident van de verwoestende oorlogshandelingen in de Slag om Arnhem.

Dit kwam ter sprake naar aanleiding van een verzoek om de bestaande woning met schuren bij de voormalige steenfabriek te slopen om daar een nieuwe woning te kunnen bouwen.
Daarvoor heeft de gemeente ook een sloopvergunning afgegeven. Deze vergunning is alleen voor de woning en de schuren. De oude schoorsteen met delen van de oven valt niet onder de verleende sloopvergunning. Omdat de ruïne nu op de gemeentelijke monumentenlijst staat kan daarvoor ook geen vergunning meer worden afgegeven. Afgelopen week bleek, dat in de ruïne mogelijk beschermde diersoorten aanwezig zijn, te weten vleermuizen en steenuil. In dat geval moet het ministerie van Landbouw en Visserij eerst ontheffing verlenen, voordat gebouwen mogen worden gesloopt. De gemeente heeft de aanvrager volledigheidshalve daar op gewezen.