Partij van de Arbeid

PvdA achter plan schoolboeken

12-03-2008 12:45

De PvdA stemde gisteren in met de invoering van de gratis schoolboeken omdat de staatssecretaris garandeert dat scholen vrije keuze hebben bij het kiezen van de lesmethode. Ook zijn er voor de PvdA voldoende waarborgen om de aanbesteding goed te laten verlopen. Dit waren twee belangrijke voorwaarden voor de PvdA alvorens in te stemmen met het plan.

Kraneveldt: Wij zorgen ervoor dat de gratis schoolboeken in de komende twee jaar zeer zorgvuldig worden ingevoerd. Extra waarborgen zijn ingebouwd, in tijd, geld en maximale hulp en ondersteuning voor de scholen.

Aanbesteding
De PvdA-fractie maakte vorige week duidelijk dat zij van Staatsecretaris Bijsterveldt op een aantal punten helderheid wilde hebben. Kraneveldt verzocht de staatssecretaris ervoor te zorgen dat de aanbestedingsregels helder zijn en dat de scholen genoeg tijd hebben om zich hierop voor te bereiden.

Op deze punten is de staatsecretaris de PvdA tegemoet gekomen: De extra zorgvuldigheid die is ingebouwd in het wetsvoorstel is dat scholen sowieso al een jaar extra de tijd krijgen om zich goed voor te bereiden op het aanbesteden. Want komend jaar wordt de 308 Euro nog direct aan de ouders uitgekeerd, aldus Kraneveldt in het debat in de kamer. Ook wordt de invoeringsperiode met nog een jaar verlengd, mochten zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Kraneveldt: Dit biedt extra waarborg dat scholen op een tijdige, goede, overzichtelijke en dus verantwoorde manier hun boeken kunnen inkopen.

Vrije methodekeuze
Een andere zeer belangrijke zorg van de PvdA was de vrije methodekeuze van scholen: scholen moeten zelf kunnen bepalen welke lesmethodes zij gebruiken. Ook aan deze zorg heeft de staatssecreatris gehoor gegeven. Kraneveldt: De vrijheid van methode-keuze, en daarmee de professionaliteit en autonomie van de docent, is gewaarborgd. Wij zijn ervan overtuigd dat ouders in de toekomst verantwoord samengestelde boekenpakketten voor hun kinderen krijgen, en dat scholen die boekenpakketten voor een betere en eerlijkere prijs kunnen inkopen dan nu het geval is. Daar plukken we straks allemaal de voordelen van.

Belofte uit verkiezingsprogramma
De PvdA maakt zich al jaren sterk voor gratis schoolboeken, zie bijvoorbeeld een motie van Mariëtte Hamer uit 2006. Kraneveldt: De PvdA staat ten volle achter de belofte die wij ouders en natuurlijk alle kiezers hebben gedaan in zowel ons verkiezingsprogramma als in het regeerakkoord, om de schoolboeken gratis te maken. Ouders en leerlingen hebben recht op een goed en verantwoord samengesteld boekenpakket, dat scholen voor een eerlijke prijs in kunnen kopen.