Partij van de Arbeid

Brandbrief gehandicapten-emancipatie

12-03-2008 12:07

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt heeft samen met enkele PvdA-netwerken een brandbrief geschreven aan minister Plasterk, omdat de emancipatie van werkende en werkzoekende gehandicapten in Nederland volgens hen te weinig aandacht krijgt in de Emancipatienota van het kabinet.

De emancipatienota van het kabinet is afgelopen jaar behandeld door de Tweede Kamer. Bozkurt: Tijdens de begrotingsbehandeling van de Emancipatienota, die heel ambitieus is ten aanzien van de ontwikkeling van zwakke groepen in Nederland op de arbeidsmarkt en in de maatschappij, is er noch door de politieke partijen, noch door de het kabinet gesproken over de positie van werkende en werkzoekende gehandicapten. Reden voor ons om bij de verantwoordelijke minister, Plasterk, aan de bel te trekken. Dit heeft Bozkurt, die naast Europarlementariër voorzitter is van het Multi Etnisch Vrouwennetwerk (MEV) binnen de PvdA, dus gedaan door samen met de PvdA-netwerken Handicap en Beleid en Vrouwen in de PvdA (VIP) de minister een brandbrief te schrijven.

Juist de emancipatie van werkende en werkzoekende gehandicapten vraagt veel aandacht. Deze mensen krijgen te weinig kansen om te participeren op de arbeidsmarkt. De inzet voor bemiddeling tot de arbeidsmarkt voor deze groep is bijna nihil. Ook ontvangen we signalen dat gehandicapten na hun vijfendertigste jaar zijn afgeschreven op de arbeidsmarkt. Van werkgevers horen we dat als zij een arbeidsgehandicapte in dienst willen nemen zij in een oerwoud van regels terecht komen. Dit is niet toelaatbaar, want alle mensen die willen werken moeten ook kunnen werken.

Bozkurt en mede-ondertekenaars Mariëtte Hamer (VIP), Birsel Gülmüs (MEV) en Anke Spijker (Handicap en Beleid) vinden dat de overheid een speciale verantwoordelijkheid heeft in de arbeidsvoorziening voor gehandicapte werkzoekenden. De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven en meer gehandicapten in dienst moeten nemen, aldus Bozkurt, daarnaast is expliciete steun aan EU-voorzitter Slovenië nodig, die de emancipatie van gehandicapten in Europa tot een van de speerpunten van haar voorzitterschap heeft gemaakt.

De ondertekenaars van de brandbrief hopen dat minister Plasterk binnenkort concrete maatregelen zal aankondigen om een inhaalslag te maken op het gebied van gehandicaptenemancipatie.

Lees de brief >